maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggarna överens - ingen konflikt i byggbranschen

Byggföretagen och Byggnads är överens om ett nytt tvåårigt Byggavtal. Överenskommelsen innebär löneökningar på 7,4 procent. Det är rekordhögt för byggbranschen i en avtalsrörelse.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggnads och dess ordförande Johan Lindholm är nöjda med avtalsrörslsens resultat. Byggföretagen känner också att resultatet av förhandlingarna blev tillfredsställande. Foto: Byggnads/Pressbild

- Avtalet följer märket. Det är glädjande att även bygg- och anläggningsbranschen tar ansvar i ett bistert konjunkturläge. Förhandlingarna har skett i god anda, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Parterna är också överens om att kunna förlägga arbetstiden 40 timmar per vecka mellan 06.00-18.00 måndag till och med fredag. Detta är nytt. Och gör branschen mer modern.

- Byggbranschen har liksom många andra branscher svårt att hitta nya medarbetare. Flexiblare arbetstider gör ett arbete i bygg- och anläggningsbranschen lättare att kombinera med familjeliv, säger Mats Åkerlind.

Överenskommelsen mellan Byggföretagen och Byggnads innehåller även åtgärder för att motverka arbetslivskriminalitet. Vilket Byggnads tryckte hårt på under förhandlingarna. Parterna har enats om att etablera Svensk Byggkontroll som genom aktiva åtgärder av Byggnads och Byggföretagen ska stävja kriminalitet i byggsektorn.

- Byggföretagen har hela tiden varit beredda att diskutera åtgärder för att skapa en sund konkurrens. Snedvriden konkurrens till följd av brottslig verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk, säger Mats Åkerlind.

Finansiering av Svensk Byggkontroll ska ske genom att det införs en tillsynsavgift för hängavtalsbundna företag som kommer att anslås på Byggnads hemsida.

Svensk Byggkontroll innebär även att Byggnads anställda och förtroendevalda specialutbildas för att effektivt kontrollera företag och underentreprenörer.

– Det här är en seger för alla som värnar en byggbransch utan kriminalitet. Vi har alltid sagt att fusket går att kontrollera bort och Svensk Byggkontroll ger oss bättre verktyg för att identifiera och sparka ut fuskarna ur branschen. Det här är frukten av flera års hårt arbete, resan tar aldrig slut men det här kommer göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Avtalet har en längd på 24 månader och ger en löneökning på cirka 2 800 kr över två år. Det är rekordhögt för byggbranschen.

– Det har varit intensiva förhandlingar men vi är glada att vi har ett avtal på plats. Byggnadsarbetarna får högre löner och företagen tar ett större ansvar för att få ordning och reda i branschen. Nu börjar det hårda arbetet för att se till att kontrollerna blir så effektiva som möjligt. Arbetet för en byggbransch fri från kriminalitet slutar aldrig, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer