maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggarna ser att kostnadsökningarna bromsat in

Riksbanken har lämnat styrräntan oförändrad på fyra procent, och signalerar att räntesäkning kan komma. Byggföretagen anser dock att det är dags att bromsa nedgången nu.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggbranschen ser en möjlig räntesäkning i horisonten.

– Det var ett mycket väntat besked från Riksbanken, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen, med anledning av att styrräntan ligger kvar.

Riksbanken anser dock därmed att en åtstramande penningpolitik fortfarande är nödvändig för att inflationen ska stabiliseras. Samtidigt bedömer Riksbanen att riskerna har minskat för att inflationen ska bita sig fast på för höga nivåer, och i horisonten kan det komma en räntesäkning. Kanske till sommaren.

- Inflationsutvecklingen går i helt rätt riktning så det är naturligt att Riksbanken signalerar att räntesänkningar är att vänta. Det är en viktig signal för byggmarknaden. Vi ser hur konkurserna stiger och att antalet personer som varslas ökar. Det är tydliga tecken på att den största oron framöver inte gäller prisutvecklingen. Nu måste fokus flyttas till att förhindra en alltför snabb inbromsning i ekonomin, säger Fredrik Isaksson.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer