maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggbranchen söker pengar för att stoppa byggskurkarna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen söker tillsammans med fack och andra i branschen medel från Arbetsmiljöverket för att fortsätta kampen mot arbetslivskriminalitet i byggsektorn.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen. Foto: Byggföretagen/Pressbild

Byggföretagen agerar tillsammans med en rad andra arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i bygg- och anläggningsbranschen om medel för att förlänga projektet ”Sund konkurrens och schyssta byggen". De insatser som planeras till 2023 omfattar bland annat utbildningsinsatser, ett nytt hållbarhetsindex för att mäta sunda byggarbetsplatser, samt fortsatt utvecklingsarbete för de arbetslivskriminalitetscenter som just nu öppnas runtom i landet.

- Byggföretagen arbetar hårt och långsiktigt för en byggbransch med nolltolerans mot medvetet fusk och brott mot gällande lagar och regler. Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Det är en styrka att arbetsgivare och fack återigen kan kroka arm i denna fråga som är så viktig för hela branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Sedan 2018 bedrivs ett arbete från såväl branschens som offentlighetens sida för att tillsammans åstadkomma en sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen. Allmännyttan har till exempel valt att kroka arm med företag som ska kartlägga kedjor av byggentreprenörer i deras bostadsprojekt. Ett av företagen i det projektet är Ansvar Säkerhet, som under förra året rapporterar att de hittade illegal arbetskraft på vart tredje kontrollerade projekt förra året.

I projektet "Sund konkurrens och schyssta byggen", som nu Byggföretagen söker medel för finns flera samarbetsytor med myndigheter och övriga berörda aktörer. Bakom ansökningen står Byggföretagen tillsammans med Ledarna och Seko och i nära samverkan med Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Installatörsföretagen, Glasbranschföreningen, Plåt & Ventföretagen, Unionen och Elektrikerförbundet.

Byggnads som tidigare ingått i projektet har i år valt att inte medverka längre.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer