Fallolyckor är fortfarande den vanligaste orsaken bakom ett allvarligt arbetsolycksfall. Det visar Afa Försäkrings stora årliga statistikrapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad.
Skadepanoramat ser i stora drag ut som tidigare. Risken för arbetsolycksfall är högst för mansdominerade yrkesgrupper inom industri och hantverk. 2021 var risken för män 3,3 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta, en ökning jämfört med tidigare år. Högst risk för män återfinns i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och livsmedelsarbete.
För kvinnor var risken 1,9 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta 2021, också en ökning jämfört med tidigare år. För kvinnor är risken högst i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och yrkesförare.
Den vanligaste orsaken till ett allvarligt olycksfall är en fallolycka. De utgör en tredjedel av alla allvarliga arbetsolyckor. Bland kvinnor är fallolyckor vanliga inom vård och omsorgsyrken och då särskilt fall i samma nivå. För män är fallolyckor från höjd vanligare, till exempel från stegar och byggnadsställningar. För män sker de flesta fallolyckor inom yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete och i olika industrijobb.