maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggbranschen fortsatt hårt konkursdrabbad

Under april månad ökade konkurserna till nya rekordnivåer i Sverige med 68 procent i jämförelse med samma period i fjol. Byggindustrin ökade med 54 procent.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article UC har tidigare hänvisat till en ökad risk för sannolikheten att det finns en koppling mellan konkurser och ekonomisk brottslighet inom både fastighetsverksamhet och byggsektorn i stort. Foto: ME

- Utvecklingen visar att det är alltfler större bolag som nu går i konkurs, och både utsatthet för ekonomisk brottslighet och återbetalning av pandemianstånden kan vara faktorer som gör att man inte längre klarar att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu”, säger UCs vd Gabriella Göransson.

Konkurserna ökade inom samtliga av de tio största branscherna i Sverige som ingår i UCs statistik. Byggindustrin med 54 procent. UC har tidigare hänvisat till en ökad risk för sannolikheten att det finns en koppling mellan konkurser och ekonomisk brottslighet inom både fastighetsverksamhet och byggsektorn i stort.

- Att rekordnivåerna kvarstår och till och med ökar inom vissa branscher har med många olika faktorer att göra, men både ökade riskfaktorer såsom att sektorer i högre grad än genomsnittet är drabbade av ekonomisk brottslighet, och svårigheter att återbetala pandemianstånden kan vara avgörande. Svensk BNP har även minskat för fjärde kvartalet i rad, säger UCs vd Gabriella Göransson.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer