maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggbranschen går till statsministern efter olyckorna

Efter de senaste veckornas tragiska dödsolyckor har nu byggbranschens parter, Byggnads och Byggföretagen, begärt möte med statsminister Ulf Kristersson. Parterna vill diskutera politiska åtgärder för att bryta den negativa utvecklingen och förhindra att fler förolyckas på svenska byggarbetsplatser.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Statsminister Ulf Kristersson får påringning av byggbranschen som vill ha hjällp att få bort dödsolyckorna. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen är klart överrepresenterad i statistiken. I år har 17 personer omkommit i byggbranschen och i sju av fallen var anläggningsmaskiner med i bilden. Sedan 2013 har minst 113 personer mist livet på svenska byggarbetsplatser.

Med anledning av detta har nu Byggnads och Byggföretagen begärt möte med statsminister Ulf Kristersson.

- Byggbranschens seriösa aktörer kan inte vända utvecklingen ensamma. Det behövs politiska initiativ. Parterna må ha olika ingångsvärden i diskussionen, men är helt överens om att byggbranschen måste vara attraktiv, sund och säker, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

- Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer