maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggbranschen lättad efter räntesänkning

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent. - Det är en positiv signal om att räntetoppen är passerad, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggbranschen drar en lättnandets suck efter Riksbankens räntesäkning. Bostadsmarknaden har dött efter höjningarna för att dämpa inflationen. Foto: ME

Den snabba uppgången av räntan på senare tid till fyra procent har lagt en död hand över efterfrågan på nya bostäder, menar Byggföretagen, och det är en analys som delas av de flesta bedömare. Även om försäljningen av bostadsrätter nu går upp och priserna har börjat öka igen. Främst i storstäderna.

- Bostadsinvesteringarna har minskat på det mest dramatiska sätt vi varit med om sedan inledningen av 1990-talet. Därför är dagens besked viktigt. Dels för företag som ska fatta beslut om kommande investeringar, dels för hushåll som har fått kraftigt höjda kostnader för sina bolån, säger Fredrik Isaksson.

Byggföretagen prognosticerar att styrräntan når tre procent före årets slut och fortsätter ned ytterligare under 2025.

- Riksbanken kommer att sänka räntan fler gånger det närmaste året för att undvika att inflationen faller tillbaka mer än önskat. Den här första räntesänkningen är en viktig pusselbit för att bostadsbyggandet ska kunna öka, men vi ska inte sätta för stort hopp till att den helt vänder utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Fredrik Isaksson.

Enligt Byggföretagens konjunkturprognos påbörjas 25 600 bostäder i lägenheter och småhus under 2024 - för att sedan öka till 30 000 under 2025.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer