maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggbranschen oense om arbetsmiljöns orsaker

Byggnads kräver att antalet underentreprenörer begränsas för att förbättra arbetsmiljön på byggarbetsplatser. Byggföretagen håller inte med och anser att det är fel väg att gå.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Jag hoppas att regeringen inte låter politisk prestige komma i vägen utan kan inspireras av det här och presenterar skarpa åtgärder snarast, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande. Foto: Byggnads/Pressbild

Parterna i byggbranschen har träffat regeringen för att få diskutera hur arbetsolyckorna ska minskas i byggbranschen. För de har ökat på senare tid. Även dödsolyckor inträffade tämligen regelbundet förra året. Nu har Socialdemokraterna även lagts sig i debatten och levererat förslag för regeringen att ta ställning till.

– Jag är väldigt positiv till att Socialdemokraterna har lyssnat nu lägger fram förslag helt i linje med det vi tidigare krävt. Inte minst förslagen om en kriskommission och begränsningar i underentreprenörsleden. Jag hoppas att regeringen inte låter politisk prestige komma i vägen utan kan inspireras av det här och presenterar skarpa åtgärder snarast, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Socialdemokraterna vill se fler inspektioner, hårdare tag mot arbetsmiljöbrott, en begränsning av antalet underleverantörer och sanktioner vid bristande arbetsmiljöarbete.

– Byggbranschen måste regleras om vi ska ha en chans att nå upp till nollvisionen för dödsolyckor. Vi kräver att man gör som i Norge och begränsar antalet tillåtna underentreprenörsled till max två. Idag ser vi arbetsplatser där hundratals företag trängs med varandra och arbetsmiljöansvaret bollas runt som en het potatis, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

- Det är ett feltänk att enbart begränsa UE-leden. Byggarbetsplatser består av många olika moment som alla är i behov av specialkompetens – en specialisering som innebär högre kvalitet, kortare byggtider och effektivare produktion, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

- Företag som kringgår säkerheten bryter ofta även mot andra lagar och regler. För att motverka arbetsplatsolyckor och arbetslivskriminalitet måste vi få möjligheten till digital överföring från myndigheter till ID06, branschens eget indentifikationssystem, om till exempel utstationering, tillägger Catharina Elmsäter-Svärd.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer