maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggbranschen tar stryk av räntehöjningarna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen har kommit med sin nya konjunkturrapport. Läget är sämre än Byggföretagens tidigare prognos: 13 000 färre lägenheter än prognosen innebär en halvering av bostadsbyggandet på drygt ett år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen/Pressbild

- Bostadsbyggandet har inte varit så här lågt på ett decennium. Under samma period har befolkningen växt med en miljon människor. Antalet byggstarter och behovet av fler bostäder går inte ihop, säger Catharina Elmsäter-Svärd som är vd på Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen är stigande räntor huvudförklaringen till byggbromsen. Byggföretagen prognosticerar också att Riksbanken höjer styrräntan till fyra procent. Men 2024 gissar Byggföretagen att räntan är färdighöjd, och redo att sänkas.

- Det finansiella läget minskar hushållens möjlighet att investera. Så länge räntorna stiger så kommer efterfrågan på nybyggda bostäder att sjunka. Riksbanken behöver omvärdera den penningpolitiska inriktningen och gå försiktigare framåt med räntehöjningarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det bistra läget påverkar även sysselsättningen i byggindustrin. Antalet sysselsatta bedöms minska med 21 000 personer mellan 2022 och 2024. Konjunkturinstitutets senaste rapport visar på samma sak - men anläggningsbyggandet klarar sig bättre än bostadsbyggarna.

- Våra medlemsföretag är måna om att långsiktigt behålla sin personal. Därför väntar vi på fler reformer från regeringen. Byggföretagen vill bland annat att satsningen på bransch-skolor förlängs, att ROT-avdraget höjs till femtio procent av arbetskostnaden - upp till 75 000 kronor - och att det skärpta amorteringskravet tas bort för att hålla uppe efterfrågan i nyproduktion, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer