maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

”Bygger företag utan stress”

Redan när det var dags att välja gymnasieutbildning visste Hampus Molin vart han var på väg. – Jag valde ekonomi, bra att kunna när man ska starta firma tänkte jag.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Molins Entreprenad har vanligen tre eller fyra projekt på gång samtidigt och på varje arbetsplats står en lastmaskin. L60:n köptes begagnad och var redan folierad. Foto: Sofia Barreng

Att det står Molins Entreprenad på din tröja är alltså ingen direkt överraskning. Var det alltid din tanke att bli egen företagare i branschen? 

– Jag har nog haft ett eget företag som mål hela tiden, i alla fall i bakhuvudet. Jag har med det hemifrån eftersom pappa är egen företagare i branschen och jag jobbade på somrarna i hans firma från att jag var femton år. Därför tyckte jag det kändes onödigt att gå bygg på gymnasiet, bättre läsa företagsekonomi. 

– I början jobbade jag några år som spadgubbe, men en kompis hade startat egen firma med grävmaskin i Stockholm och ville att jag skulle komma och köra den åt honom en vecka när han tog semester. 

Det var en modig kompis, du hade väl inte kört så mycket maskin då?

– Nej, jag hade väl inte så många timmar i hytten, men flera år som spadgubbe, så jag kunde ju grunderna. Det slutade med att jag och kompisen startade bolag ihop. Jag köpte en maskin och efter ett tag hade vi två anställda. Det är åtta år sen nu.

Men idag har du ju firman i Gävle, hur kom det sig? 

– Jag var hemma och skulle dona lite på semestern, så jag tog med maskinen hem. Sen blev jag och maskinen kvar här och det har ju hållit i sig sen dess. 

– Idag har jag sex anställda, tre grävmaskiner och sex lastmaskiner.

Samtliga grävmaskiner är Hitachi, och du har fortfarande kvar den första du köpte. Hur kommer det sig

– Det är bra maskiner, den första jag köpte, en ZX65, har det aldrig varit något fel med. Eller förresten, motorn rasade, men det var efter väldigt många timmar. 

– Sen är det ju det där med service. Vår återförsäljare finns i Uppsala och det är ju en bit bort, men det är en liten firma och de är väldigt kunniga. De har samma person som jobbat med service i tjugo år och han kan varenda kabel i maskinen. 

Förutom grävare och lastmaskiner har du också investerat i en åkglättare och en släpvagnsmonterad betongpump. Det betyder att ni inte bara gräver och schaktar i firman. 

– Nej, just det. Vi hade översvämningar för ett par år sedan och efter det har det blivit mycket gjutningar av källargolv. Eftersom pumpen inte är så stor och släpvagnsmonterad kommer vi in på krångliga ställen med den. 

Nu är du 32 år och har redan en firma med sex anställda. Hur tänker du om framtiden? 

– Jag skulle vilja anställa en arbetsledare, men vet inte riktigt när det är dags. Just nu sköter jag allt från kundkontakt, offerter, fakturor och annan administration samt hoppar in och jobbar där det behövs. Jag har såklart inget emot att firman växer, men det är inget jag vill stressa fram. Det gäller att hitta rätt kompetenser för att det ska bli bra.

Text: Sofia Barreng

Hampus Molin

Bor: Gävle.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo och hund.

Utbildning: Ekonomiskt program på gymnasiet.

Anställning: Egen firma, Molins Entreprenad i Gävle AB.

Lön: cirka 35 000 kr.

Hobby: Bygger hus, åker skidor och båt.

Volvo L60H

Årsmodell: 2018.

Effekt: 122 kW.

Vikt: 13,6 ton.

Utrustning: Skopor, vikplog, sandspridare, pallgafflar med mera.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer