maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bygger väg för vilda djur

På uppdrag av Trafikverket ska Svevia bygga en så kallad faunapassage under väg 535 i höjd med Åstebotjärn mellan Partille och Landvetter.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Passagen som ligger i en svacka konstrueras för att skapa bästa möjliga förutsättningar för djuren att använda den. Höjd och bredd anpassas så att älgarna kan se skogen på andra sidan, vilket behövs för att de ska vilja och våga passera under vägen. Foto: Anders Åberg - Johner/Pressbild/Svevia

Projektet är en totalentreprenad och omfattar anläggning av en faunapassage under vägen, sex kilometer viltstängsel samt en tillfällig väg för omledning av trafiken.

– Det är ett projekt med biologisk mångfald och trafiksäkerhet i fokus där vi har ett tätt samarbete med Trafikverket för att hitta de mest optimala lösningarna. Syftet är att möjliggöra för älgar, rådjur, hare, räv och andra djur att vandra fritt mellan skogsområdena utan att trafiksäkerheten påverkas, säger Fredrik Lundvall, Svevia

Väg 535 är en vältrafikerad väg där cirka 20 000 bilar passerar varje dygn. För att minska trafikstörningar under projektet så anläggs en tillfällig väg förbi arbetsområdet.

– Nästa steg är att schakta ur en del av den befintliga vägen ner till underliggande berg som vi sedan spränger för att kunna grundlägga och gjuta faunapassagen. Sista steget är att återställa den befintliga vägen och montera en bullerskärm med träpanel längs med faunapassagen. Skärmen monteras för att djuren inte ska störas av trafiken och av buller, säger Fredrik Lundvall.

Passagen som ligger i en svacka konstrueras för att skapa bästa möjliga förutsättningar för djuren att använda den. Höjd och bredd anpassas så att älgarna kan se skogen på andra sidan, vilket behövs för att de ska vilja och våga passera under vägen. Markytan ska bestå av både vatten och naturmark och upplevas som en naturlig del i den omgivande naturen. Själva passagen för djuren är cirka 4,5 meter hög och 20 meter bred.

Kontraktet är värt cirka 26 miljoner kronor.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer