maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggfacket demonstrerar mot byggkonjunkturen

I december startade byggnadsarbetare i Stockholm en namninsamling för att få regeringen att agera mot byggkrisen. Namninsamlingen är uppe i över 15 000 underskrifter och 6 februari sker en demonstration på Sergels torg i Stockholm.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggnadsarbetarförbundet planerar demonstration för att få regeringen att komma med politik som kan få igång bostadsbyggandet. Foto: Byggnads/Pressbild

Regeringen måste inse allvaret och ta ansvar för landets bostadsförsörjning. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen. Skulle något liknande hända idag så skulle det ge katastrofala följder för både branschen och samhället i stort, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggkrisen visar inga tecken på att avstanna och både konkurser och varselsiffror når rekordnivåer. Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta initiativ till kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

– Det handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Vi vill att regeringen tar krisen på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet, säger Stefan Slottensjö, snickare och en av initiativtagarna till uppropet.

Namninsamlingen har fått in över 15 000 underskrifter och även GS-facket, som organiserar anställda i småhusfabriker, ansluter. Även Målarna, Elektrikerna och Hyresgästföreningen Stockholm har anslutit sig till uppropet.

Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

Namninsamling avslutas med en demonstration där byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin samlas på Sergels torg 6 februari klockan 17.00. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) ska enligt uppgift från facket närvarar för att möta byggnadsarbetarna och ta emot underskrifterna.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer