maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggfacket gör arbetsmiljökontroller

Med start idag och en vecka framåt kommer över 1 200 byggarbetsplatser över hela landet att kontrolleras i vad Byggnads menar är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen i Sverige. Särskilt fokus ligger på planering av arbetsmiljön och tidiga riskbedömningar.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads. Foto: Byggnads/Pressbild

Byggnads hänvisar till en rapport från Arbetsmiljöverket 2019 som visade att samtliga granskade dödsolyckor sannolikt hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Att göra tidiga riskbedömningar där arbetstagare involveras är en grundläggande förutsättning för fungerande arbetsmiljöarbete. Ändå är det få arbetsgivare som följer lagen och har rutiner för detta. Nu gör vi en riktad insats för att få en säkrare bransch för våra medlemmar, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Det ska vara för sjunde året i rad Byggnads gör arbetsplatskontroller.

– Det här är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen som görs i Sverige. Vi har utbildat 80 handledare som i sin tur kallat samtliga våra 3 400 skyddsombud till utbildning i de här frågorna, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

För en tid sedan presenterade Byggnads en medlemsundersökning där man såg att bristande samverkan leder till otryggare anställda. 57 procent av de tillfrågade upplevde inte att alla åtgärder var vidtagna för att motverka ohälsa och olyckor i arbetet och var tredje byggnadsarbetare svarade att hen inte känner sig trygg på sin arbetsplats, ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Text: Micael Appelgren

Antal planerade arbetsplatsbesök under vecka 43

Blekinge län 40

Dalarnas län 15

Gotlands län 15

Gävleborgs län 20

Hallands län 30

Jämtlands län 25

Jönköpings län 40

Kalmar län 50

Kronobergs län 25

Norrbottens län 75

Skåne län 270

Stockholms län 205

Södermanlands län 60

Uppsala län 70

Värmlands län 70

Västerbottens län 105

Västernorrlands län 45

Västmanlands län 25

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer