maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggfacket: "Systematiskt fusk bland östeuropeiska byggare"

Byggnads har under hösten genomfört en specialgranskning av ett antal östeuropeiska bolag över hela landet. Resultatet är ett systematiskt fusk med arbetstid, löner och ersättningar, enligt Byggnads. Man har även konstaterat ett utbrett fusk med såväl registrering mot utstationeringsregister och ID-kort.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article -Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Vi fortsätter arbeta för en byggbransch med nolltolerans mot medvetet fusk, både enskilt och tillsammans med facken. Men ett stort ansvar vilar även på beställare, myndigheter, riksdag och regering, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Byggföretagen

– Vår granskning visar den bistra verkligheten i byggbranschen. Konsekvensen blir, utöver oacceptabla arbetsförhållanden för individen, lönedumpning som konkurrerar ut svenska företag, stora summor i uteblivna skatteintäkter och ett skuggsamhälle där vi inte har en aning om vilka som egentligen befinner sig i och arbetar i landet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Företagen, först uppmärksammade av det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen, har verkat i bland annat Göteborg, Jönköping, Örebro och Uppsala och har i många fall varit anlitade av stora svenska bolag som HSB, Skanska, Northvolt med flera, rapporterar Byggnads.

– Det är extra allvarligt att de här företagen arbetar under stora seriösa bolag, inte sällan på projekt bekostade av skattepengar. Så kan det inte få fortsätta. Storföretagen måste skärpa sina interngranskningar. Det håller inte att man inte ens vet vilka som befinner sig på sina arbetsplatser, Säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Tidigare granskningar har konstaterat att 8 av 10 östeuropeiska byggföretag bryter i någon form mot svenska lagar och avtal. Byggnads granskning visar nu vilken typ av brott det är frågan om.

Nu väntar en rad olika åtgärder för de brott mot lag och kollektivavtal som har konstaterats, bland annat tvisteförhandlingar och i vissa fall även att företagen tas bort från branschens underentreprenörslistor, vilket medför att de inte kan anlitas som underentreprenörer utan förhandling med Byggnads. Facket utesluter inte att ett antal fall hamnar i Arbetsdomstolen.

25 januari kom också Byggmarknadskommissionens slutrapport, och det var en väntad med otrevlig bild som målades upp. Arbetslivsbrottsligheten har ökat markant de tio senaste åren. Flera skarpa förslag läggs nu för att vända trenden. Men bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen vill i vilket fall som helst inte se något stopp för arbetskraftsinvandring.

-Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Vi fortsätter arbeta för en byggbransch med nolltolerans mot medvetet fusk, både enskilt och tillsammans med facken. Men ett stort ansvar vilar även på beställare, myndigheter, riksdag och regering, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Som förslag på åtgärder föreslår Byggmarknadskommissionen bland annat att sekretessen mellan myndigheter ska minska, sekretessen på företagens skattekonto ska brytas, tillsynen av utstationeringsregistret intensifieras handläggningstiderna för mål i förvaltningsdomstolarna ska kortas. Det är förslag som Byggföretagen ställer sig bakom. Däremot är Byggföretagen skeptiska till förslaget på ytterligare skärpta regler för arbetskraftsinvandring.

-Sverige är litet land som är beroende av utländsk arbetskraft. Byggbranschen har redan idag högre krav för arbetstillstånd. Ska vi komma till rätta med problemen i samhället så behövs det främst kontroller och åtgärder kring företag och individer som inte söker arbetstillstånd, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

I Byggmarknadskommissionens uppdrag ingick att kartlägga och analysera hur omfattande kriminaliteten i branschen är. Även om Byggmarknadskommissionen pekar ut tydliga problem med arbetslivskriminalitet har man tyvärr inte kunnat visa exakt hur utbrett problemet är, enligt Byggföretagen.

-Det går att vända utvecklingen. Från Byggföretagens sida nöjer vi oss aldrig med mindre än att alla företag med olagliga eller ohederliga upplägg rensas bort. Nu krävs att alla goda krafter hjälps åt, säger, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggmarknadskommissionen är ett initiativ från byggbranschen. Bakom kommissionens står förutom Byggföretagen även Byggnads, Peab, Skanska, NCC, Veidekke, JM, Åke Sundvall, SKB, HSB, Riksbyggen, OBOS, Sveriges Allmännytta, Unionen, LO, SBAB, Ledarna, Installationsföretagen, Innovationsföretagen, Elektrikerna och Seko.

Maskinentreprenörerna har inte deltagit i projektet.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer