maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggföretagen och LO kritiserar riksbankens räntepolitik

Byggföretagens chefekonom Fredrik Isaksson är kritisk till Riksbankens räntehöjning med 0,50 procentenheter till 3 procent. - Inflationen beror i hög grad på faktorer som vi inte kan påverka inom landet, säger Fredrik Isaksson. Och LO håller med...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen: Byggföretagens senaste bedömning är att de totala bygginvesteringarna i bostäder, anläggningar och offentliga lokaler minskar med 10 procent under 2023. Foto: Byggföretagen/Pressbild

- Den åtstramning av penningpolitiken som Riksbanken nu genomdriver riskerar att knäcka efterfrågan i ekonomin utan att åstadkomma den prisstabilisering som eftersträvas, säger Fredrik Isaksson.

LO-ekonomerna håller faktiskt med Byggföretagen och riktar skarp kritik mot Riksbanken som man anser knäcker helt i onödan pressade hushållsekonomier. Det säger LOs chefsekonom Laura Hartman.

- Inflationen i Sverige beror på att det är krig och energikris. Det är omvärldsfaktorer som inte påverkas av att den svenska Riksbanken höjer räntan, säger Laura Hartman.

- LO-ekonomerna har under lång tid kritiserat penningpolitiken. Jag noterar att allt fler ekonomer håller med oss. Det är djupt beklagligt att Riksbanken inte gjort det än. Jag hoppas att även deras direktion inser att det är nog nu.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer