maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggherre varnar för bostadskris

Enligt preliminära siffror från SCB för bostadsbyggande påbörjades 29 350 lägenheter under 2023. Det är nära 49 procent färre än 2022. Riksbyggen anser att det bäddar för brådskande politiska åtgärder.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen/Pressbilder

- Bostadsbyggandet i Sverige har gjort en tvärnit. Vi befinner oss i den största bostadskrisen sedan 90-talet. Om inget politiskt händer riskerar vi att krisen inte vänder förrän i slutet av decenniet. Sverige kan inte vänta – vi har redan nu en stor bostadsbrist, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Sett till hela landet minskar antalet påbörjade lägenheter från 57 033 (2022) till 26 585 (2023). Det är en minskning på nära 49 procent. Påbörjad byggnation av småhus har minskat från 12 568 till 5 971. För flerbostadshus sjunker siffran från 44 465 till 20 614.

- Vi på Riksbyggen efterlyser långsiktiga lösningar från regeringen som sträcker sig längre än över en mandatperiod. Denna tvärnit i bostadsbyggandet drabbar hela samhället och Sveriges ekonomi på så många sätt. Utöver en framtida kompetensflykt hindras även människor att kunna flytta hemifrån, studera och ta jobb när de inte har någonstans att ta vägen, fortsätter Johanna Frelin.

Riksbyggen föreslår bland annat politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc, skriver man i ett pressmeddelande. Riksbyggen efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer