maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggkonkurserna fortsätter att öka

Konkurserna fortsätter att stiga i samma rekordhöga takt som innan semestern. Under juli ökade konkurserna med 65 procent och på årsbasis är konkurserna på högsta nivån på 20 år. Det rapporterar kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Konkurserna i byggbranschen fortsätter och kreditupplysningsbolaget Creditsafe ser just nu ingen ljuning. Hösten kan bli ett stålbad, menar bolaget. Foto: ME

Antalet konkurser under juli landade på 589 aktiebolag, vilket är klart mer än tidigare julimånader i närtid.

- Vi befinner oss mitt i sommaren och kan addera ytterligare en månad med kraftig konkursökning. Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Många branscher har över 40 procent fler konkurser i år jämfört med förra året. Byggbranschen hör dit.

- Detta är stora branscher som representerar många jobb i näringslivet och som tyvärr kan slå hårt mot arbetslösheten via underleverantörer i flera led. Minskad köpkraft hos konsumenterna och höga räntor slår extremt hårt, säger Henrik.

Två stora byggentreprenörer som omsatte över 1,5 miljarder, har checkat ut från marknaden. Skellefteåföretaget och byggjätten Fastec Sverige blev den i särklass största konkursen denna månad med en omsättning på drygt 1,2 miljarder. Detta följt av Fristad Bygg i Borås med 266 miljoner i omsättning. Båda företagen har brottats med förluster och dålig likviditet och har blivit tvungna att försättas i konkurs.

- Det råder en mycket tuff byggkonjunktur just nu. Många bolag har både slut på resurser och fått minskade orderböcker, då kan det vara svårt att hitta nya uppdrag i tid. Detta drabbar även många företag med kopplingar till byggbranschen, förklarar Henrik.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer