Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.
Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader men inte anläggningar och infrastruktur, steg under april med 0,6 procent, samma takt som föregående månad. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 7,1 procent, också det i nivå med förra månadens utfall. Det är i detta sammanhang värt att påpeka att Byggstartsindikatorn mäter byggandet i nominella termer. Tar man hänsyn till de ökade byggkostnaderna så är förändringstakten väsentligt lägre.
-Byggstarterna ökade även under april, enligt Byggstartsindikatorn. Men ökningstakten har successivt minskat det senaste året och ökningen kan dessutom hänföras till ökade kostnader snarare än ökade volymer. Projekteringsaktiviteten är hög vilket indikerar ett fortsatt högt byggande. Den senaste tidens ökade kostnader och osäkerhet kring ekonomins utveckling talar dock för att det kommer en inbromsning länge fram, säger Tor Borg, analyschef på Byggfakta.
Klart är dock att det allmänna läget i ekonomin i stort påverkar byggandet i Sverige. Materialpriser och energipriser har dragit iväg. Statistiken pekar på att det nu planar ut, men inte på en kritisk nivå i dagsläget.
-Utfallet i den senaste Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder planar ut kring 62 000 bostäder under 2022. En historiskt hög siffra, säger Tor Borg.