maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggkostnader ökar fortsatt

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 0,3 procent i april 2023 jämfört med mars 2023. Jämfört med april 2022 steg Byggkostnadsindex med 11,5 procent. Det visar SCB:s Byggkostnadsindex.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggkostnader ökar, men på elsidan har det lugnat ner sig betydligt. Och maskinkostnader börjar se mer stabila ut. Det visar SCB:s Byggkostnadsindex. Foto: ME

Men kostnaderna för elkraft sjönk med 47,1 procent jämfört med januari 2023.

Räntekostnaderna steg med 161,3 procent mellan april 2022 och april 2023.

Entreprenörernas kostnader sjönk med 0,5 procent för perioden, medan byggherrekostnaderna steg med 3,5 procent. De båda grupperna utgör 82 procent respektive 18 procent av Byggkostnadsindex.

Kostnaderna för gruppen transporter, drivmedel och elkraft sjönk med 17,3 procent. Detta berodde mestadels på att kostnaderna för elkraft sjönk med 47,1 procent (jämfört med januari 2023). Omkostnaderna och kostnaderna för löner steg med 2,3 respektive 0,2 procent, medan maskinkostnaderna var oförändrade.

Entreprenörernas byggmaterialkostnader steg med 0,8 procent. Alla kostnader ökade något eller var oförändrade. Mest steg kostnaderna för snickerier och armeringsstål med 2,3 respektive 1,8 procent. Kostnaderna för trävaror ökade med 1,6 procent.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer