maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggkostnaderna rusas till rekordnivåer

Byggkostnadsindex ökade med 1,4 procent i juli rapporterar SCB. Den totala ökningen vi ser nu är den största rörelsen uppåt sedan 1980.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article SCB konstaterar att byggkostnaderna nu rusar i Sverige. Foto: Ryno Quantz

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 1,4 procent i juli 2022 jämfört med juni 2022 (1,1 procent i juni). Jämfört med juli 2021 steg Byggkostnadsindex med 14,6 procent (14,4 procent i juni).

Förändringen är den största i årstakt på över 40 år. Högre räntekostnader bidrog till att byggherrekostnaderna ökade med 6,2 procent jämfört med föregående månad. Fortsatt höga årsförändringar för elkraft och diesel påverkar också. Även fortsatt höga årsförändringar för armeringsstål och järn och stål inklusive armeringsstål, ligger med som faktorer till rekordökningen.

Det märks allt tydligare bland Byggföretagens medlemmar att kostnadsökningen ligger på en väldig hög nivå och i förlängningen påverkas nyproduktionen av bostäder.

– Beställarna avvaktar och skjuter byggstarter framåt. Det har att göra med att nya projekt som ska komma ingång tvingas ta höjd för prisuppgången, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer