maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggnads hänger på LO i avtalsrörelsen

Byggnads förbundsstyrelse har beslutat att förbundet ställer sig bakom LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Det innebär att förbundet går fram med gemensamma lönekrav tillsammans med en rad andra LO-förbund.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – I en tid med stor osäkerhet och snabba förändringar måste vi utnyttja den flexibilitet som den svenska modellen ger oss. Då kan vi inte låsa in oss i ett längre avtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads. Foto: Byggnads/pressbild

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Avtalens lägstalöner ska justeras upp ytterligare, med ett löneutrymme om 1 371 kronor.

– Det är viktigt att LO-förbunden står enade i årets avtalsrörelse. Vi står inför en exceptionell tid med stor osäkerhet runt både inflation, räntor och levnadskostnader. Våra medlemmar känner en stor oro för hur man ska få livet att gå ihop. Här behöver alla ta ansvar och det viktigaste är att se till att vanligt folk kan få vardagen att gå runt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Utöver lönenivåerna är avtalslängden en knäckfråga. Byggnads förordar ett kort avtal.

– I en tid med stor osäkerhet och snabba förändringar måste vi utnyttja den flexibilitet som den svenska modellen ger oss. Då kan vi inte låsa in oss i ett längre avtal, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Byggnads motpart Byggföretagen gick nyligen ut och kritiserade LO-samordningen i en debattartikel där man menade att arbetstagarnas löneökningar borde vara betydligt lägre.

– Att arbetsgivarna redan kritiserat överenskommelsen och snarare verkar vilja sätta arbetarna på ruinens brant visar att vi har en tuff avtalsrörelse framför oss. Det utspelet landade verkligen inte väl hos våra medlemmar. Det blir en kamp mellan de som vill hålla arbetarnas huvuden ovanför vattenytan och de som vill trycka ner dem, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Utöver lönenivåerna har branschen flera viktiga frågor som måste lösas. Inte minst vad gäller kampen mot arbetslivskriminaliteten men även inom arbetsmiljö och jämställdhet. Byggnads och motparten Byggföretagen växlar avtalskrav på Byggavtalet den 14 februari och övriga avtal senare samma vecka.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer