maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggnads och Installatörerna har kommit överens

Installatörsföretagen har tecknat ett nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl med fackförbundet Byggnads. Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025 och följer lönenivåerna enligt ”märket” på 7,4 procent.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Installatörsföreagen har fåt till ett nytt avtal med Byggnads som båda parter anser är bra för branschen. Foto: Installtörsföretagen/Pressbild

- Vi är stolta över att ha nått en ny överenskommelse. Vår bransch behöver enkla och smidiga regler för att bemanna olika projekt och vi har försvarat förutsättningarna för detta. Målet med våra kollektivavtal ska stärka företagens verksamhet och säkerställa ordning och reda i branschen,säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Förhandlingarna har huvudsakligen kretsat kring frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb och flexibel bemanning samt sund konkurrens.

- Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Byggnads ser dock att man fått till ett, vad man kallar "starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer".

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Tack vare enigheten och stödet från våra medlemmar har vi fått till ett riktigt bra avtal. Nu blickar vi framåt och fortsätter lägga all kraft på att säkerställa ordning och reda i branschen och mota ut alla fuskande företag. Det är ett arbete som aldrig tar slut, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Text: Micael Appelgren

Avtalets innehåll

Löneökningar enligt märket på 7,4 procent från 1 maj 2023 till 30 april 2025. Det innebär en löneökning på drygt 2900 kr över två år.

• Höjd pensionsavsättning.

• Arbetsgrupper för bland annat skyddsombudens roll, hållbara resor och flexibla röda dagar.

• Svensk byggkontroll – en helt ny partsgemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer.

• Starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer (Byggnads formulering).

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer