maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggnads sågar regeringens bostadspolitik

Byggnads rapporterar att regeringen har beslutat att lägga ner två utredningar som facket menar hade lett till mer och bättre bostadsbyggande.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Ulf Kristerssons regering upprepar gamla högerregeringars misstag och tror att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Det leder till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider. I dessa tider behövs en kraftfull statlig bostadspolitik. Byggsektorn är en motor för ekonomin, en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

– Bostadssegregationen är en av vår tids största samhällsproblem och roten till många av de problem vi ser i samhället idag. Här har politiken länge suttit på händerna, men när det äntligen börjar hända något så väljer regeringen att dra i handbromsen. Vi kan inte ha en regering som backar in i framtiden, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Regeringen meddelade tidigare i höstas att den även avser avveckla alla bostadssubventioner, däribland investeringsstödet som, enligt Byggnads, bidrog till att över 50 000 hyresrätter med rimlig hyra byggdes eller påbörjades under fyra år.

– Regeringen väljer att helt lämna walk-over i bostadspolitiken. Jag börjar undra varför regeringen ens har tillsatt en bostadsminister? Nu har vi har något så ovanligt som en minister utan politik. Frågan måste ställas, vad ska bostadsministern göra under de kommande fyra åren? Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads kräver i ett pressmeddelande att staten tar ett större ansvar för bostadsbyggandet. Många kommuner, inte minst i expansiva regioner i norra Sverige, pekar på att investeringsstödet är en förutsättning för att man ska kunna hålla en tillräckligt hög byggtakt, menar facket.

– Ulf Kristerssons regering upprepar gamla högerregeringars misstag och tror att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Det leder till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider. I dessa tider behövs en kraftfull statlig bostadspolitik. Byggsektorn är en motor för ekonomin, en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer