maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggnadsarbetare tycker arbetsplatser är osäkra

Stress och för tighta tidsplaner är den främsta orsaken till att den egna byggarbetsplatsen inte känns helt säker. Det svarar 54 procent av de tillfrågade inom branschen i årets Ramirentrapport. Var fjärde uppger även att det finns en kultur som gör att man struntar i säkerhetsreglerna.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Björn Wilander, ansvarig för Ramirentskolan. Foto: Ramirent/Pressbild

Bland byggnadsarbetare uppger var sjunde (15 procent) att deras arbetsplats inte känns säker.

– Rapporten visar att stress är den största anledningen till det. Men även brist på kunskap kring säkerhet och att man inte följer de säkerhetsregler som finns. 14 procent menar även att säkerhetsreglerna är otydliga och att företaget man jobbar på är dåliga på att följa upp tillbud och olyckor. För att skapa säkra arbetsplatser måste kunskapsnivån höjas och företagen bli bättre på att följa upp incidenter. Det är ett av de mest effektiva sätten att förebygga att allvarligare olyckor sker, säger Björn Wilander, ansvarig för Ramirentskolan.

Björn Wilander påpekar även att jargongen inom branschen måste ändras. Var tredje person bland de som inte uppfattar sin arbetsplats som säker, menar att det beror på kunskapsbrister inom säkerhet bland kollegorna. Var fjärde anser att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och lika många att kulturen gör att man struntar i dem. 2 av 10 säger att det finns en jargong som gör att många utsätter sig för onödiga risker.

– En beteendeförändring behöver ske för att säkerheten ska öka. Det handlar om hela ledet i en organisation. De högre upp bör föregå med gott exempel, inte minst för de som är nya i branschen. Ofta brister personer i säkerhet när de har bråttom eller är stressade. Då omsätts inte det man lärt sig på utbildningar i praktiken. Men, det håller inte att skylla på det för att strunta i säkerheten. Likaväl som att klappa någon på axeln efter ett bra jobb, bör man lyfta kollegan som påminner om säkerheten.

Det som framför allt slarvas med är användning av skyddsutrustning (34%), av luftrenare (27%), oförsiktighet vid arbete på hög höjd (22%) och oförsiktighet med handmaskiner (15%). Otillräcklig behörighet eller kompetens är ytterligare något som hamnar högt på listan över säkerhetsrisker (14%), liksom lyft med maskiner (14%).

– Vid frågan om någon kan tänka sig vara den som inte kommer hem från jobbet, svarar förstås alla nej. Men alla riskerar att bli den personen. Det är inte bara upp till arbetsledningen att lyfta säkerheten på arbetsplatsen. Alla är en del av problemet och alla är en del av lösningen.

Text: Micael Appelgren

Ramirentrapporten

Ramirentrapporten ges ut för tredje året i rad. I den presenteras statistik och insikter kring olika aktuella ämnen inom branschen - statistik som bygger på svar från 500 personer inom byggbranschen. Undersökningen har genomförts med hjälp av Novus, vilket garanterar ett representativt urval från branschen. Ta del av rapporten här.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer