maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggsektorn ger ris och ros till höstbudgeten

Regeringens höstbudget innehåller nödvändiga investeringar i både infrastruktur och yrkesinriktad utbildning, anser Byggföretagen som också gillar extra pengar för lärlingar.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Finansminister Elisabeth Svantesson lägger fram en rejält budget med satsning på infrastruktur, men med mer att önska när det gäller bostadsbyggande, enligt kritiker. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

- Byggföretagen har drivit på för en mer offensiv finanspolitik. Det är hög tid att investera i ett förbättrat transportsystem, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Regeringens aviserade infrastruktursatsning på drygt 1 200 miljarder kronor innebär en ökning med 200 miljarder fram till år 2037.

- Underhållsskulden för väg och järnväg behöver prioriteras. Ökad kapacitet för person- och godstrafik gynnar sysselsättning, beredskap och hela Sveriges konkurrenskraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringen föreslår också att 900 miljoner kronor tillförs regional yrkesinriktad vuxenutbildning, för att säkra omställning i arbetslivet och en långsiktig kompetensförsörjning.

- Företagen har kostnader för att kvalitetssäkra utbildningen av lärlingar från vuxen- och gymnasieutbildningen. Det är särskilt välkommet att bidrag till företag som tar emot gymnasiala lärlingar fördubblas från 3 500 till 7 000 kronor. Nu behöver en del av de 900 miljonerna öronmärkas till fler utbildningar inom till exempel anläggning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagen ser även positivt på den riktade satsningen på ökat bostadsbyggande i norra Sverige. Även smartare skattenivå på ISK-konton för sparare beröms:

- Trösklarna in på den ägda bostadsmarknaden är alldeles för höga. Skattefritt sparande skapar ökade förutsättningar att spara ihop till den första bostaden. Nästa steg för att uppfylla vallöftet om att fler ska kunna äga sin bostad bör bli att regeringen slopar 2018 års skärpta amorteringskrav, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Trä- och möbelföretagen TMF är lite mer ljumma i sin analys av budgeten: "Även om intentioner till ett ökat byggande kan skymtas lyser de stora satsningarna i regeringens budget med sin frånvaro", konstaterar TMF i ett pressmeddelande.

- Med tanke på utvecklingen i svensk ekonomi har TMF haft stora förväntningar på höstbudgeten, där vi hoppats se satsningar som indikerar att regeringen sett möjligheterna att skapa en språngbräda in i framtiden. Här finns små spadtag, men tyvärr inga större häv för att få igång bostadsbyggandet, säger TMF:s näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström.

Under perioden 2025-2028 kommer totalt 1,53 miljarder kr investeras. För att underlätta bostadsbyggande i etablerings- och omställningskommuner i hela landet vill regeringen också sänka kreditgarantiavgifterna.

- I takt med att fler flyttar till expanderande kommuner i Norrbotten och Västerbottens län ökar också dessa kommuners behov av bostäder. Då faller det sig naturligt att satsa särskilt i dessa områden., säger Cecilia Ask Engström.

Under veckan som föregick budgetsläppet har man kunnat höra diskussioner från flera håll inom politiken som påtalat vikten av ett ökat småhusbyggande. I förra veckans regeringsförklaring pratade statsministern om en särskild utredning av Boverket för att skapa ett typgodkänt och potentiellt bygglovsfritt småhus.

- Vi får många signaler både i möten med regeringspartier och opposition att det finns en insikt om behov av reformer inom bostadspolitiken med fokus på varierat boende. Vi ser ju behovet av en ny folkhemsrörelse så att fler människor kan leva och bo som de vill. Det tas små steg i rätt riktning och jag ser fram emot att återstående mandatperiod levererar mer vad gäller både mark och finansiering, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Fackförbundet Byggnads är dock inte särskilt imponerade av regeringens höstbudget. Regeringens budget innehåller en satsning i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur, samt en mindre satsning på bostadsbyggande i norra Sverige. Men utöver det finns inte mycket som gläder en byggbransch som fortsatt lider av konkurser, stora varsel och hög arbetslöshet, resonerar Byggnads i ett pressmeddelande.

– Det är välkommet att man försöker komma i kapp den underfinansiering som länge plågat Sveriges infrastruktur. Det är något vi efterfrågat länge. Men samtidigt har man helt lämnat byggbranschen åt sitt öde och stilla sett på när varslen ökat och tusentals yrkesmän- och kvinnor lämnat branschen. Krisen i byggbranschen fortsätter och vi får inga signaler om att man vill få fart på bostadsbyggandet. Det är under all kritik. Vill regeringen få någonting byggt i framtiden kan man inte glömma de som faktiskt ska göra jobbet, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande Byggnads.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer