maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggstarter förbereds för Norrbotniabanan

Regeringen har beslutat att avslå överklaganden av järnvägsplanerna för Norrbotniabanan. Det innebär att Trafikverket nu har klartecken att fortsätta arbetet med att förbereda byggstarter och att lösa in fastigheter som påverkas.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Genius Loci” vann Norrbotniabanans arkitekttävling för landskapsbro i Robertsfors. Nu görs klart för byggstarter då alla överklaganden för projektet är färdiga. Foto: Pressbild/Trafikerket

- Jag ser fram emot att vi ska kunna lösa in de fastighetsägare som påverkas av banan, säger Lars Bergdahl, chef för Norrbotniabanan på Trafikverket.

Regeringens beslut om att avslå överklagandena går inte att överklaga. Det innebär därför även att järnvägsplanerna vann laga kraft i samband med att beslutet fattades.

– Än är det mycket arbete kvar innan vi kommer börja bygga på sträckan, men beslutet markerar en viktig milstolpe i arbetet. Det innebär att vi har fått klartecken att fortsätta med arbetet att förbereda byggstarter längs sträckan mellan Dåva och Skellefteå, säger Lars Bergdahl.

Sedan planerna överklagades har regeringen hanterat ärendet. Under tiden har Trafikverket fortsatt med de arbeten som inte påverkas av planerna, samt tagit fram bygghandlingar.

– Utöver fastighetsinlösen som är en viktig fråga, fortsätter vi med förberedande arbeten som behövs för att kunna påbörja byggstarterna. Det handlar exempelvis om annan typ av markåtkomst, avverkning och olika tillståndsansökningar, förklarar Lars.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer