maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggstölderna ökar - stjäls för miljardbelopp

Från en tydlig minskning av inbrottsstölder från svenska byggarbetsplatser under 2021 har nu siffrorna vänt uppåt igen. Under 2022 anmäldes 4 707 stölder från byggarbetsplatser, vilket är en ökning med 200 stölder jämfört med ett år tidigare.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen om de tilltagande byggstölderna. Foto: Byggföretagen

Stölder av bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar ökade under slutet av 2010-talet. Utvecklingen kulminerade med 5 835 anmälda stölder 2020. Under 2021 syntes en markant minskning till 4 514 men nu tycks stölderna ha tagit fart igen och även om det är långt kvar till rekordnivåerna från 2020 är det en varningssignal som ska tas på allvar, menar Byggföretagen.

- Nivåerna är klart lägre än före pandemin, men problemet med stöldligor kvarstår, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Det samlade värdet på stöldgodset från de svenska byggarbetsplatserna kommer upp på miljardbelopp, enligt Byggföretagen. Allt fler bygg- och anläggningsföretag uppger också att man tvingas kalkylera med stölder i samband med anbud.

- Vad gör det återkommande brottsligheten med tilliten till samhälle och rättsväsende? Kostnaderna för våra medlemsföretag är både ekonomiska och demokratiska, säger Tanja Rasmusson.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer