maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Byggtakten planar ut just nu

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt fortsatte att öka även förra månaden, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Men det är den lägsta ökningstakten sedan sommaren 2020. Även bostadsbyggandet saktar in. Den starka byggkonjunkturen har skakat till.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Den starka byggkonjunkturen ser ut att plana ut enligt Byggfakta. Men nya prognoser väntar i vår. Effekterna av kriget i Ukraina är inte helt medräknade över allt ännu. Foto: Ryno Quantz

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader, anläggningar och infrastruktur, steg under januari med 0,5 procent, något högre än tidigare då ökningen var 0,4 procent. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 16,7 procent, en tydlig nedgång jämfört med årstakten i december. Om någon vecka är det dags igen för en ny rapport. Redan nu går det att se vissa tendenser, projekteringsindex för anläggningsbyggande stiger inte just nu. Byggföretagen kommer med sin konjunkturrapport i början av april.

När vårens nya rapporter kommer vet vi mer. Men högre priser på byggmaterial och diesel är en giftig cocktail för byggkonjunkturen. Investerare blir självfallet försiktigare. Cementkrisen lurar i vassen. Den inbromsning som redan sågs i Byggstartsindikatorn förra månaden signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan komma att toppa tidigare än man trott och på lägre nivå än tidigare indikationer visat.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer