maskinentreprenoren logo

Teknik

Volvo CE vill leda "omvandlingen" i byggbranschen

Volvo investerar nu i en riskkapitalfond för att driva på utvecklingen i byggbranschen. Tanken är att snabbare och bättre få tillgång till ny teknik och nya lösningar för att driva på byggbranschen mot en hållbar omställning.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Carolina Diez Ferrer, chef för Future Solutions på Volvo CE. Foto: Volvo CE/Pressbild

Det är Volvo Group Venture Capital AB som har investerat i Zacua Ventures Builders Fund I, L.P. Detta är en global riskkapitalfond med fokus på framväxande teknik för byggbranschen.

Zacua Ventures grundades 2022 och inriktar sig på startups som arbetar med nya teknologier som bidrar till en utfasning av fossila bränslen i byggbranschen. Zacua-fonden investerar i företag som arbetar med minst ett av tre primära fokusområden; produktivitet, hållbarhet och urbanisering.

– Zacua Ventures ger oss en tidig tillgång till ledande startups inom byggbranschen och vi ser fram emot att knyta till oss fler aktörer i framkant med innovativa lösningar som kan göra branschen mer effektiv och hållbar, säger David Hanngren, Investment Director, på Volvo Group Venture Capital.

Zacua Ventures är verksamt globalt i Nordamerika, Latinamerika, Europa och Asien och har kopplingar till den senaste teknikutvecklingen i varje region och dess undersektorer inom byggbranschen, vilket skapar möjligheter att investera i lösningarna med störst genomslagskraft inom till exempel hållbarhet, robotik och digitalisering.

– Volvo CE har ambitionen att leda omvandlingen av byggbranschen mot mer hållbara lösningar på byggarbetsplatserna och genom Zacua Ventures täcker vi en bredare teknikportfölj, samtidigt som vi skapar relationer till potentiella partners som behövs för att kunna möta framtida kundkrav och skapa möjligheter för nya värden, säger Carolina Diez Ferrer, chef för Future Solutions på Volvo CE.

Zacua Ventures har samarbeten med totalt 19 företag från hela världen med anknytning till byggsektorn, där Volvokoncernen är ett av dem.

– Vi är glada över att ha Volvokoncernen ombord med deras långa erfarenhet och ambitioner att minska koldioxidutsläppen i byggbranschen. Vi tror att vårt företagsnätverk och det interna teamets förståelse för både bygg- och investeringslandskapet gör Zacua Ventures unikt positionerat för att fungera som en bro mellan startups och investerare, vilket öppnar upp för nya möjligheter till samarbete och tillväxt, säger Juan Nieto, grundare av Zacua Ventures.

Volvo Group Venture Capital grundades 1997 och investerar globalt i venturebolag. Målet är att driva transformation genom att bidra till utveckling av nya tjänster och affärsmodeller och att främja samarbeten mellan små innovativa bolag och Volvokoncernen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer