maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Caterpillar flyttar till Texas

Caterpillar som 2017 överraskade med att flytta sitt huvudkontor från födelseorten Peoria till Chicago - har nu kommit fram till att Texas är bästa att leda bolaget ifrån. Flytten som kom som en blixt från en klar himmel har skapat debatt i USA.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Det blev en del dramatik när Caterpillar förra gången, efter 90 år - i Preoria, Illinois - bestämde sig för att flytta huvudkontoret och ledningen till Chicago. Bakom sig lämnade då huvudkontoret inte bara flera stora fabriker, utan även runt 12 000 medarbetare och ett helt nybyggt museum som bygden var stolt över. Men Chicago var i varje fall rätt stat, Illinois är Caterpillars historia, och här arbetar en majoritet av bolagets anställda i USA. Mer än 17 000 caterpillaranställda verkar i staten Illinois.

Men att flytta till Texas är något helt annat. Det är att lämna rötterna, enligt många. Även om Caterpillar hävdar att man varit verksamma i Texas i drygt 60 år och redan har ett kontor där. I Washington Post publicerades en debattartikel där skribenten kallade flytten: "Som om en bulldozer rammat nyheterna". Flytten kom som en blixt från en klar himmel och har tagits upp i mängder av nyhetskanaler.

När flytten annonserades 14 juli hette det officiellt att Caterpillar fattat beslutet för att det var "i bolagets bästa strategiska intresse för tillväxt då bolaget hjälper sina kunder att bygga en bättre och mer hållbar värld".

Men det är också så att Texas - Dallas Worth - lockar en rad stora bolag på grund av mycket gynnsamma skatteregler, både för bolag och privatpersoner (ingen inkomstskatt). I huvudkontoret i Chicago arbetar runt 250 personer och Caterpillar menar att flertalet kommer att flytta med till Texas under en övergångsperiod på ett par år.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer