maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Cementa får fortsätta

Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkande om inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa AB. Det ger byggbranschen och Sverige en andningspaus.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Naturskyddsföreningen är en av två som hittills överklagat Cementas tillfälliga tillstånd att få fortsätta bryta kalk på Gotland. Foto: Naturskyddsföreningen

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit emot flera ansökningar om rättsprövning av regeringens beslut att ge Cementa AB ett tidsbegränsat tillstånd till täkt av kalksten i Slite, Gotlands kommun. I en ansökan yrkas att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att avslå det yrkandet, vilket innebär att regeringens beslut fortsatt gäller. Det är i nuläget inte möjligt att säga hur lång tid handläggningen av målet kommer att ta, meddelar domstolen.

- Det här är ett bra besked för byggbranschen och Sverige. Men även med detta beslut finns en överhängande risk för att vi står inför en ny cementbrist till årsskiftet då tillståndet går ut. Det här ger oss bara en kort andningspaus, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

– Att frågan om inhibition nu är löst ger oss på kort sikt förutsättningar att upprätthålla driften och därmed trygga den svenska cementförsörjningen i närtid, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef och ansvarig för samhällskontakter i Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.

Högsta Förvaltningsdomstolen har fortfarande att ta ställning till och slutligt avgöra yrkandena om rättsprövning som hittills inkommit i målet. Sista dagen för ytterligare yrkanden om rättsprövning är den 18 februari.

Regeringen har beslutat att Cementa AB får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland till och med 31 december 2022. Därefter krävs ett nytt tillstånd.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer