Förslaget från regeringen till lagändring strider bland annat mot regeringsformen, enligt Lagrådet. Rådet skriver att slutsatsen blir att ”Lagrådet – som är väl medvetet om det angelägna i att behovet av cement tillgodoses – inte kan tillstyrka förslagen i remissen”, enligt DN och flera andra svenska medier.
Enligt regeringens förslag skulle Cementa få fortsätta inom ramen för det nuvarande tillståndet en tid till. Utan beviljat undantag upphör produktionen redan den sista oktober i år.
Lagrådet konstaterar att ”regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet eftersom det kan ses som en väg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall”, enligt DN.
– Det är rätt allvarlig kritik som Lagrådet kommer med, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, till DN.
Regeringen kan välja att ändå gå vidare med sitt förslag till riksdagen för att få igenom en ramlagstiftning som ger dem möjlighet att låta Cementa fortsätta kalkbrytning. Om regeringen skulle ge grönt ljus till Cementa skulle detta troligtvis överklagas av olika parter till Högsta förvaltningsdomstolen – och där väger lagrådets ord tungt.
Det som krävs för att lagförslaget ska ha någon chans är vissa förändringar från nuvarande förslag. Bland annat att ta bort begränsningen gällande tre månader. Så att lagen blir allmängiltig. Trots detta är det dock troligt att beslutet överklagas då lagen är skriven för ett specifikt bolag.