maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Cementjättes bolag gör betong av gammal betong

Heidelberg Materials Betong - har ett nytt produktsortiment - där man använder återanvänd krossad betong som ballastmaterial i stället för jungfruligt material.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article I Sverige har produktutvecklingen skett under flera år där Heidelberg Materials levererat tusentals kubikmeter betong med upp till 5 procent återvunnen ballast. Foto: Pressbild/Cementa

– Produkten ligger i linje med bolagets övergripande mål att minska klimat- och miljöpåverkan från våra produkter, säger Jonas Axeling, marknadschef för Heidelberg Materials Betong Sverige och fortsätter:

– Vi har under en längre tid framgångsrikt byggt upp ett produkt- och tjänsteutbud med fokus på minskad klimatpåverkan. Nu tar vi nästa steg och möjliggör cirkulära flöden för att minska användandet av jungfruliga resurser i byggandet.

Inom det som heter: BIO R; finns tre nivåer med olika procentandel återvunnen ballast. Nivåerna definierar maxgränsen för återvunnen ballast utifrån givet användningsområde och exponeringsklass.

I vissa fall kan hela 25 procent återvunnen ballast av den totala ballastmängden användas. I alla konstruktionsdelar tillåter gällande regelverk idag 5 procent.

– Betongen som i dag används i BIO R är returbetong som krossas och blir till återvunnen betongballast (ÅVB), men på sikt kan det handla om att återanvända hela betongkonstruktioner, säger Jonas Axeling och ger exempel från kontinenten där Heidelberg Materials i Nederländerna framgångsrikt har utvecklat en liknande produktkategori.

I Sverige har produktutvecklingen skett under flera år där Heidelberg Materials levererat tusentals kubikmeter betong med upp till 5 procent återvunnen ballast.

– Nu lanseras vi BIO R som en ny del i vår produktportfölj. Först ut blir Stockholmsområdet, men på sikt ska vi erbjuda den i flera regioner, säger Jonas Axeling och sammanfattar: vi använder betong som ballast i betong. Enkelt, eller hur?

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer