maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Cramo gör elektriskt ryck med nya ägarna

I Arlandastad öppnar Cramo i januari 2022 upp en butik på 7 500 kvadrat. Expansionen är bland annat möjlig för att Cramo nu ingår i en jättekoncern med Boels Rental som ägare. Mycket el på agendan nu.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Under 2022 planeras fortsatta investeringar i el, batteri och hybrid produkter. En investering som bland annat underlättats av att maskinleverantörer utvecklat och fokuserat mycket på elektrifierade modeller Foto: Cramo

Under 2021 har Cramo, med hjälp av ägarna Boels Rental, köpt in över 1 200 nya liftar för att kunna tillgodose kundernas ökade behov och efterfrågan på hållbarhet. Anders Jatéus, Gruppchef Lift & Anläggning på Cramo AB, berättar:

–Det faktum att vi har en ägare i Boels Rental som investerar långsiktigt i att fortsätta utveckla Cramo har vi haft stora möjlighet att investera i vår maskinflotta under 2021. Vi har nu en liftflotta på över 6 000 liftar i Sverige för att kunna serva våra kunder och vi kommer att fortsätta att expandera och föryngra vår liftpark de nästkommande åren. Våra kunder efterfrågar maskiner med högre krav på bland annat lyftkapacitet men främst miljö och vi investerar mycket inom elektrifiering i linje med vårt Eco Choice sortimentet. I det sortimentet ingår även elektriska anläggningsmaskiner.

Under våren 2020 bestämde sig Cramo AB för att byta ut diesel till HVO100 i samtliga maskiner, där det är möjligt. Nästa naturliga steg är Cramo Eco Choice, en helt eldriven maskinflotta.

– Eco Choice har efterfrågats i stort sett av samtliga av våra leverantörer och är något som vi vill lyfta fram att vi har och investerat i till våra kunder – allt för att hjälpa dem med att ersätta icke förnybara bränslen med mer hållbara alternativ. Därav Eco-choice, ett bättre miljöval, säger Anders Jatéus, Lift & Anläggning.

Under 2022 planeras fortsatta investeringar i el, batteri och hybrid produkter. En investering som bland annat underlättats av att maskinleverantörer utvecklat och fokuserat mycket på elektrifierade modeller

–Vi ser en markant ökad efterfrågan på elektrifiering. En stor del av vårt utbud av liftar är redan elektrifierad sedan tidigare, men dessa har tidigare varit främst maskiner för inomhusbruk och inte terränggående. Det är verkligen högt på agendan hos alla lifttillverkare och flera av dem har lanserat elektrifierade modeller. Det finns flera fördelar förutom att det inte är några fossila utsläpp, bland annat att maskinerna är tystare, kan användas längre på arbetsplatsen; med färre transporter som följd – då samma maskin kan användas inne som ute. Elektrifierade maskiner har även färre servicepunkter, avslutar Anders Jatéus.

Att investera i elektriska anläggningsmaskiner är kostsamt. Men Boel-Cramo Group är en jätte som har 750 etableringar i 18 länder och totalt 7 500 anställda och en maskinpark värd cirka 20 miljarder kronor.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer