maskinentreprenoren logo

Reportage

Best in Show – Entreprenad Live

Dags igen för mässa och dags igen för Maskinentreprenören att dela ut tio gula ballonger till produkter ni inte får missa. Entreprenad Live slår upp portarna på motorbanan Ring Knutstorp redan den 15 september, så lämna jobbet en dag eller två och passa på att ta del av vad branschen har att bjuda. Här samlas över 200 utställare som levererar produkter och tjänster för entreprenörer och här bjuds på seminarier och ges möjlighet till provkörning.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Som brukligt har Tidningen Maskinentreprenören valt ut tio produkter som vi anser vara värda extra uppmärksamhet. Våra tio Best In Show presenteras på de kommande sidorna och när du väl är på mässan ser du dem tydligt, vi har nämligen märkt ut samtliga Best In Show genom att låta stora gula ballonger sväva i luften över dem. 

Bland de utvalda produkterna hittar du en blandning av olika typer av maskiner. Några av dem är helt nya, andra har setts förut. Vi tar hänsyn till hela produkten, inte bara att den är ny och bra. Hållbarhet är allt mer viktigt i branschen, vi har tittat på det också.

Entreprenad Live Skåne håller öppet på Ring Knutstorp mellan torsdag den 15 september och lördag den 17e september. 

Text: Micael Appelgren

Byt mellan stål och gummi MASKINIA

På nya Doosangrävaren DX50Z-7 har tillverkaren tänkt på dig som enkelt vill kunna byta mellan stålband och gummiband. Bandställets rullar är utformade så att stålbandet vilar på en inre del av rullen, medan gummibandet klättrat på utsidan. Samma rullar går alltså att använda till båda typerna av band vilket gör bandbytet både enklare och billigare.

Doosan DX50Z-7 lanserades under sommaren och är tillsammans med DX55R-7 femtonsgrävare kortrumpade för arbete på trånga platser. Båda har Doosanmotorer med vridmoment anpassat för att köra på lägre varvtal för minskad bränsleåtgång. 

Text: Micael Appelgren

Total kontroll över arbetsplatsen SWECON

Med Connected Map har arbetsledningen full koll över var alla maskiner befinner sig och kan i realtid ändra till exempel körriktningar och hastigheter på arbetsplatsen. Samtidigt har alla förare tillgång till all information på en skärm i hytten. När Volvo CE och Swecon presenterar sin nya digitala tjänst poängterar de att den ger både ökad säkerhet och produktivitet. I Connected Map kan lastnings- och avlastningszoner bestämmas för olika material, trafikstockningar undvikas och transporttider optimeras. Förhoppningen är att användaren inte bara får en säkrare arbetsplats, programvaran ska även minska utsläpp och bränsleförbrukning samt öka produktiviteten.

Text: Micael Appelgren

Jaga kostnader med ny mätare – DELVATOR

Hitachi har utrustat sin nya sextontonnare ZX135US-7 med en helt ny mätare för att ge föraren bättre kontroll över bränsleeffektiviteten. Den så kallade ECO-mätaren visas på en LCD-skärm i hytten. För att ytterligare jaga bränsle-besparingar har maskinen även ett hydraulsystem som enligt tillverkaren ger en bränslebesparing på upp till nio procent jämfört med tidigare modeller.

För att ytterligare spara både tid och insatsmedel har den nya motorn utformats för att klara utsläppskraven utan SCR-system vilket innebär att maskinen klarar sig utan AdBleu. Hitachi ZX13US-7 har även ett sensorsystem som utför en kontinuerlig oljeanalys.

Text: Micael Appelgren

Kan monteras av en person GODKÄNDA AVLOPP

Norrköpingsföretaget Godkända Avlopp marknadsför minireningsverket Mälaren med installatörens arbete i fokus. Man poängterar att installationen tack vare enhetens plana botten är lätt för en ensam person att utföra. Alla kopplingar är förkopplade och systemet levereras förinställt för att vara så nära plug and play som möjligt. Systemets låga vattengång innebär att grävdjupet är litet och att systemets låga egenvikt också underlättar monteringen. 

Men det är inte bara de praktiska fördelarna som talar för produkten menar företaget.  Försäljningen bör också gå smidigt eftersom reningsverket nämligen fungerar helt utan tillsatser, kemikaliska och andra, vilket gör det attraktivt för kunden.

Text: Micael Appelgren

Ökad säkerhet med automatik YSTAMASKINER

Både arbetsmiljö och trafiksäkerhet förbättras när föraren får hjälp av automatik. På Greentecs nya serie slänt- och armklippare Skorpion 330/430 finns systemet Auto Flex som automatiskt håller redskapet i vertikalt läge vid häckklippning och grensågning och därmed ger föraren större möjlighet att istället hålla koll på omgivning och övrig trafik. Klipparna är dessutom utrustade med rotorer som ger 270 graders rörlighet i övre rotorn och 180 grader i den undre. Den utökade rörligheten gör det möjligt för entreprenören att utföra fler typer av arbetsuppgifter och därmed få fler arbetstimmar på utrustningen. Bra egenskap tycker vi. 

Text: Micael Appelgren

Suger i knepiga utrymmen YSTAMASKINER

Att sätta en sug istället för en skopa på grävmaskinen kan lösa knepiga uppgifter. Rondellen Maskin säljer och hyr ut en grävsug från holländska Pladdet.

– Tekniken är fortfarande vanligare utomlands, men vi ser ett klart ökande intresse för att både köpa och hyra grävsugar, berättar Anders Frisk, Rondellen. De lämpar sig både för att suga torra och våta material och kan lösa uppgifter där en skopa inte kan göra jobbet, till exempel används de mycket för att suga makadam mellan järnvägsslipers. Ett annat användningsområde är i mark med mycket kablar eller rör.

Sugen monteras på ett vanligt S60-fäste på grävmaskinen och kräver fyra hydrauluttag för sina olika funktioner.

Text: Micael Appelgren

Övervaka i känsliga områden GEOFIX

När varje millimeter har betydelse gäller det att ha ett övervakningssystem med järnkoll. Sprickor, rörelser, temperaturavvikelser och töjningar; allt kräver sin egen specialutrustning. Brittiska elektronikföretaget Senceive har alla typer av sensorer och kommunikationsenheter för att gå i land med uppgiften. I Sverige representeras företaget av Geofix som ställer ut en komplett monitoreringslösning för geotekniska rörelser. Med hjälp av sensorer kontrolleras kontinuerligt en mängd egenskaper i till exempel en järnvägsbank eller en tunnelvägg. Systemen rapporterar informationen via ett solcellsdrivet nätverk vilket gör det möjligt att använda utrustningen på avlägsna platser.

Text: Micael Appelgren

Nu får de stora vara med ROTOTILT

Att tiltrotatorer, som en förare utryckte sig är ”Guds gåva till grävmaskinsföraren” är idag en väletablerad sanning. Hittills har de ju främst varit för mindre och medelstora maskiner, men nu har marknaden hittat användningsområden för tilt och snurr även på större maskiner och Rototilt svarar med RC9. Den nya tiltrotatorn är utformad för att monteras på maskiner mellan 32 och 43 ton. Den har ny tryckkompenserad hydraulik som enligt tillverkaren ger mer exakt styrning av både tilt och rotation som nu för första gången kan arbeta helt oberoende av varandra. Andra nya funktioner är att låssystemet SecureLock ingår som standard och att du kan komplettera med dubbla extrafunktioner där den ena kan ge upp till 250 liter per minut.

Text: Micael Appelgren

Tyst maskin för stadmiljö AGROMASKINER

JCB kompletterar sitt utbud av helelektriska maskiner med en teleskoplastare. Nya 525-60E väger 5,2 ton och har en lyftkapacitet på två ton till fyll lyfthöjd på sex meter. 

– Vi har börjat få frågor från kunder som behöver en tyst maskin för arbete i stadsmiljö eller inomhus, berättar Hans Persson Agro Maskiner. Fördelarna med den elektriska maskinen är ju både att den är tyst och att den är avgasfri.

Hans Persson tror att helt säkert att de elektriska maskinerna är på väg in och ser rentalmarknaden som en av inkörsportarna. 

– Då handlar det om entreprenörer som får ett jobb som kräver en elmaskin, men som inte vill investera bara för ett uppdrag utan istället väljer att hyra en maskin. 

Text: Micael Appelgren

Total koll på bränsle och maskin AUTOTRACK

Det hela började med att en kund i ett grustag tyckte att det sjönk lite väl snabbt i farmartanken. Daniel Heyman och hans kolleger på Vikens Maskin i Uddevalla började fundera på hur de skulle kunna hjälpa sin kund. Ur funderingarna föddes en hel programvara som nu, ett drygt år senare, lanseras på Entreprenad Live. Med hjälp av en enhet som kan kopplas till originalarmaturen i tanken på ett fordon, eller ett dykrör i farmartanken, övervakas kontinuerligt bränslenivån. 

– Det går därmed att se att lika många liter lämnar tanken som går in i fordonet, berättar Daniel Heyman. Om en obehörig slangar diesel går larmet.

I systemet ingår även en GPS-enhet vilken gör det möjligt att övervaka fordonens position och utlösa larm om de befinner sig på fel ställe.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer