maskinentreprenoren logo

NCC tar kraftsverksjobb

Dammsäkerhetshöjande åtgärder ska genomföras i Hammarforsens kraftverk i Jämtland. I uppdraget ingår att bygga om ett utskov för att öka avbördningskapaciteten. Jobbet ska göras av NCC.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Hammarforsens kraftverk från 1928 ska genomgå en omfattande upprustning för att möta risken för ökande extremflöden. Foto: Oskar Gunnebrink

Hammarforsens kraftverk i Indalsälven, Jämtland, är närmare 100 år gammalt och genomgår nu en omfattande upprustning för att möta risken för ökande extremflöden.

– Detta projekt är en del i en omfattande restaurering av Hammarforsens anläggning. För att fortsätta vara en tillförlitlig producent av flexibel förnybar energi krävs att vi hela tiden har en väl fungerande anläggning och uppdaterar våra kraftverk för att klara av den ökade energiförsörjningen vi står inför. Detta gör vi bäst i samverkan med våra entreprenörer och vi ser fram emot att samarbeta med NCC i denna upprustning, säger Jakob Norström, vd i Statkraft Sverige.

NCC ska utföra arbete med fångdammen, genomföra rivningsarbeten, byta ut befintlig segmentsutskovslucka och ersätta med två mindre dammluckor. I uppdraget ingår gjutnings- och betongarbeten för kraftverket samt instrumentering och en höjning av tätslitsen vid Hammarnäset. För betongarbetena kommer NCC använda sig av klimatförbättrad betong som minskar koldioxidavtrycket och har kortare härdningsprocess. Detta förbättrar också arbetsmiljön då omfattningen av arbete med att kyla betongen minskar eller kan utgå. NCC har tidigare erfarenhet av att arbeta med klimatförbättrad betong och komplexa gjutningsarbeten till exempel vid bygget av vattenkraftstationen Rengård i Skellefteå.

– NCC och Statkraft känner varandra väl genom tidigare gemensamma projekt och ett pågående ramavtal där vi utvecklat ett förtroende och en samsyn. I och med NCC:s erfarenhet av liknande vattenkraftverksprojekt har vi kunnat erbjuda Statkraft en produktionsvänlig och kostnadseffektiv lösning för kraftverket i Hammarforsen, säger Richard Mattsson, produktionschef NCC Infrastructure.

Affären är en utförandeentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 160 miljoner kronor. Projektet beräknas stå klart under våren 2025.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer