maskinentreprenoren logo

Krönika

Därför ska du anställa en kvinna nästa gång

Lästid:  0 min

article

Det här med jämställdhet och kvinnor i byggbranschen är ett ämne som kommer upp med jämna mellanrum. Nu är ett sådant jämnt mellanrum. När Sverige numera även har en kvinnlig statsminister är det på sin plats återigen ta upp frågan att få fler kvinnor till byggbranschen. En tidigare uppskattning har visat att byggbranschen kommer att vara jämställd först runt år 2047 om antalet kvinnor som anställs fortsätter på vara på samma nivåer som idag. På tok för lång tid anser jag och säkert många med mig.

Nyligen snubblade jag nämligen över en artikel från Bloomberg som handlade om att företag med fler kvinnliga chefer visat sig producera mindre koldioxid än bolag som domineras av män i ledande positioner. Resultatet av studien kommer från finansinstitutionen BIS som analyserat två tusen börsnoterade företag i 24 olika länder från mellan åren 2009 och 2019. Det visade sig att där andelen kvinnliga chefer ökade med en procent minskade koldioxidutsläppen med en halv procent. De kvinnliga cheferna är ”mer benägna att skydda miljön än sina manliga kamrater”, och mer generellt sett är kvinnor ”mer benägna att överväga övergripande samhälleligt välbefinnande utan att fokusera enbart på aktieägarnas intressen”, enligt studien. Med andra ord behövs det fler kvinnor i anläggningsbranschen för att sänka branschens klimatavtryck. Tänk på det nästa gång du ska anställa, inte bara för miljöns skull utan även för att en jämställd arbetsplats ökar chanserna till att medarbetarna mår bättre och stannar längre. Det är också färre sjukskrivningar och färre arbetsplatsolyckor på jämställda arbetsplatser. Forskning har också visat att jämställda team tar bättre beslut och är mer innovativa och lönsamma.

Och när vi nu ändå pratar om kvinnor i byggbranschen: Peab har just beslutat att införa gratis mensskydd på alla sina arbetsplatser, en liten detalj kan tyckas men ett viktigt steg i rätt riktning för en mer jämställd byggbransch. Heja Peab! Och till er andra: Häng på trenden!

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer