maskinentreprenoren logo

Första muddringskontraktet klart

Sjöfartverket och Luleå Hamn har ingått det första muddringskontraktet för projektet Malmporten i Luleå. Kontraktet gäller förberedande muddringsarbetet och arbetet startar om en månad.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Malmporten Dredging Contractors har fått det första kontraktet gällande förberedande muddringsarbeten i Luleå hamn. Foto: Fredrik Broman

Avtalet har gått till Malmporten Dredging Contractors. Kontraktet är i grunden värt cirka 655 miljoner kronor och innehåller en option om ytterligare 220 miljoner kronor.

I projektet ska farlederna breddas och fördjupas till ett djup på 15,2 meter i vinterfarleden och 16,85 meters djup i sommarfarleden. Dessutom ska en ny djuphamn anläggas.

– Äntligen har vi en entreprenör klar, det är en viktig milstolpe för projekt Malmporten. Nu kan vi, Sjöfartsverket och Luleå Hamn AB tillsammans påbörja de förberedande muddringsarbetena för den nya djuphamnen och farlederna, säger Max Bjurström, projektledare Sjöfartsverket.

Närmare 21 miljoner kubikmeter massor ska muddras, varav ungefär 3 miljoner kubikmeter ska fylla upp det närliggande området Skvampen.

Från 2025 planeras en kapacitetsmuddring av de återstående cirka 19,5 miljoner kubikmetrarna i farlederna och hamnområdet fram till och med 2028. Förberedande arbeten startar i mitten av juli i år och ska vara klara innan isen lägger sig.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer