maskinentreprenoren logo

Ledare

Det är brist på kompetens – inte förare

Varje gång tidningen skriver om...

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Varje gång tidningen skriver om att det är brist på maskinförare i Sverige så reagerar många på sociala medier och hävdar att det inte kan stämma – för nyutbildade får inte jobb i den utsträckning som bekräftar tesen.

Och jag tror att vi i branschen gör fel när vi uttrycker oss så slarvigt. För det är inte maskinförare det är brist på – egentligen. Det är kompetens. Och det gäller inte bara förare. Det gäller i lika hög grad anläggningsarbetare och en rad tjänstemän.Ett skäl att det är brist på kompetens är att inte tillräckligt många talanger söker sig till vår bransch.

Ett annat är att det är för hög tröskel från skolbänken till skarpt jobb på många arbetsplatser. Den här tröskeln måste sänkas, och det kan maskinentreprenörer inte göra själva. Beställarna måste också ta sitt ansvar och vara öppna för att vi tar in nyutbildade och ger dem en chans att lära sig i rimlig takt.

Mitt tips är att ME startar upp ett så kallat Expertteam i frågan och bygger nätverk med Sveriges Byggindustriers medlemmar, och andra privata och offentliga beställare.För det här måste lösas nu. Vi har skapat ett systemfel som hotar branschen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer