maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Ovanlig maskin för trånga platser

Det blir ungefär hälften-hälften för Anders Norberg. Alltså hälften av tiden i hytten och hälften utanför. Det trivs han absolut bäst med.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Största fördelen med JCB Hydradig är den obefintliga rumpan och fyrhjulsstyrningen tycker Anders Norberg. Maskinen tar sig in överallt.

Du kom till yrket via jobb som bilmekaniker, bilplåtslagare och truckmekaniker. Hur hamnade du i grävmaskinen?

– Det var mest en slump. Jag körde lastmaskin på värmeverket här i Katrineholm och hörde att entreprenadfirman PA & MA sökte folk så jag började och sen blev jag kvar. Först körde jag lastmaskin, men sen blev det grävmaskin och under åren har jag tagit de flesta behörigheter. 

– Ett tag jobbade jag som anläggare i firman och det är fortfarande så att jag gör mycket jobb utanför hytten, det passar mig bra. Vi är ett företag som gör alla typer av jobb, från pooler till asfaltsjusteringar och vi gör också de flesta reparationer själva. Det är kul.

Du kör JCB Hydradig, en rätt så ovanlig maskin. Vad tycker du om den? 

– Det bästa med den är väl egentligen att den inte har någon rumpa. Den passar bra på jobb på trånga platser, som en pool jag just grävt i en riktigt liten trädgård. 

– Då är fyrhjulsstyrningen väldigt bra att ha också. Jag tror att jag använder fyrhjulsstyrningen 90 procent av tiden när jag jobbar. Däremot har jag aldrig använt krabbstyrningen, jag har funderat på det ibland, men det har faktiskt aldrig blivit av, har inte haft behov av den.

Hydradig har motorn i undervagnen för att få lägre tyngdpunkt och bättre stabilitet. Tycker du att det fungerar?

– Det är inget jag egentligen känner av så tydligt, i så fall bara en hårfin skillnad. Tyvärr är hydrauliken lite ryckig ibland och det påverkar ju stabiliteten, så man måste ha koll på det. Dessutom är det viktigt att hjulen står rätt och inte pekar inåt som ett v, då blir det ostadigt. 

Hur är det med sikten? 

– Det här är firmans andra Hydradig, den första var en tidig version och där var sikten uppåt riktigt dålig. Jag är rejält lång och för att se uppåt var jag tvungen att sitta som en ostkrok för att kunna se upp genom framrutan. Den här maskinen har betydligt bättre hytt på det viset. Jag slipper få ont i ryggen.

Andra skillnader mellan de två maskinerna? 

– Ja, förra maskinen hade vi twindäck på men de var så mjuka i sidorna att maskinen ställde sig på tre hjul om man belastade långt ut. Nu har vi entreprenaddäck som ger bättre stabilitet, men de är å andra sidan rätt tunga. Det märks när jag kör på väg, i uppförsbackarna går det tungt.

Vilken typ av uppgifter skulle du säga att en Hydradig är bäst lämpad för? 

– Det är ju en smidig maskin som är jättepraktisk för den typ av jobb som vi gör. Jag skulle kalla den för en servicemaskin, till exempel på ett större bygge där den kan stötta med grejor, göra finjusteringar och den typen av jobb. För asfaltsjustering är den ashärlig, den har riktigt bra sikt runt maskinen.

Text: Sofia Barreng

JCB Hydradig

Årsmodell: 2022.

Effekt: 81 kW.

Vikt: 11 ton.

Utrustning: Kärra, knäckbom, schaktblad, tiltrotator, skopor.

Fakta:

Anders NorbergBor: Katrineholm. Ålder: 34 år. Familj: Fru och barn. Utbildning: Bilmekaniker i grunden, vidareutbildning maskinförare. Anställning: PA & MA AB. Lön: Mittemellan. Hobby: Familjen, renovera hus, skruva bil, folkrace.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer