maskinentreprenoren logo

Reportage

Jag är nöjd och trivs fantastiskt

Det går som bekant att driva entreprenadfirma på olika sätt. Stefan Fransson har delegerat mer än många ens vågar drömma om. Själv jobbar han nu mest från bostaden och lägger mer energi på det han tycker är roligast. Nämligen maskinerna. Och ME.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Grus Schakt Umeå AB är inget litet bolag. Omsättningen är drygt 50 miljoner och antalet anställda runt 45. Vägen hit har varit krokig. Bolag har förvärvats, sålts och nya nischer har kommit in, andra har fått lämna. Stefan Fransson är inte rädd att testa nya saker och heller inte sen med att stänga ner en verksamhet som inte fungerar. Det som imponerar är att han även analyserar sin egen förmåga, och drar rationella klarsynta slutsatser

– Under en period körde jag allt själv, bokföring, räkna på jobb, sitta i maskinen, fakturera… ja, många bollar. Men det där såg jag ju, jag räckte inte till. Då bestämde jag mig för att ta in en admin­istratör…

… men det där har fortsatt på senare år. Stefan Fransson har sakta men säkert flyttat ut från allt fler områden där han känner att andra kan göra mer nytta och till bättre kvalitet. En extern vd har rekryterats, och det mesta av den administrativa ekonomin i bolaget är utlagt på en extern konsultfirma. Själv sköter Fransson sin del av jobbet i företaget nu mest från bostaden.

– Att jag inte skulle sitta här på kontoret när Jens (Jokinen) fick ansvar för vd-rollen, det förstod jag direkt, för jag ville undvika att medarbetare ändå skulle gå förbi honom till mig och få svar på vissa frågor, så då hyrde jag ett kontor ute på stan. Men under pandemin blev det ju så att jag arbetade mer från hemmet, och det fungerade bra, och det fanns ingen anledning att betala en hyra längre för ett externt kontor, förklarar han.

Men hur går det att få överblick över sitt eget företag från bostaden?

– Man behöver vara ute mer än vad jag har kunnat vara under pandemin, det har jag känt så klart. Det går inte att sitta hemma hela tiden och jobba. Så mer tid ute blir aktuellt nu. Det finns faktiskt vissa arbetsplatser här i Umeå som jag inte har besökt på över ett år, och det är inte optimalt på något sätt.

Det fanns en risk att Stefan Fransson inte alls hade blivit maskinentreprenör. Från början utbildade han sig inom ett helt annat område; CNC-styrda maskiner (robotar) och programmering av dessa var den väg ut i yrkeslivet som valdes. Men det var något som skavde… Det fanns ett stort intresse för maskiner i bakgrunden, och det kan säkert hänga ihop med att Stefan och hans bror Jan är uppväxta på ett jordbruk, och det livet är helt klart annorlunda än inomhusjobb inom industrin.

– Jag slutade och min bror och jag startade upp en entreprenadfirma ihop 1989 och när vi började hade vi jordbruksfastigheten som bas. Vi fick ganska snabbt många förfrågningar, det var högt tryck och brist på maskiner då som nu. Det blev en bra start. Men vi delade på oss 2006.

Text:

Redan 1997 fanns 40 medarbetare i företaget. Under en period då Stefan Fransson hade en fot i branschen för miljöåtervinning var det runt 80 med­arbetare att hantera. Ett försök att gå ihop med en annan större entreprenör på orten har också gjorts, men som avslutades innan det egentligen kom igång.

– Vi har också haft en stor verkstad i koncernen, det såg väldigt intressant ut när vi startade upp det, och det var nog bra. Men jag hann inte med ytterligare en så stor verksamhet den gången, så vi bestämde att avsluta det, berättar han.

Vid bordet sitter också en central medarbetare i Grus & Schakt; Johan Åström, platschef som följt med in i bolaget vid ett av förvärven i historien.

– Fast det är nog dags för ett förvärv till snart, det är ju ett tag sedan, skojar Åström.

Stefan Fransson ler lite. Jo, det pågår tankar hela tiden. Senaste förvärvet är Umeå Last AB. Grus & Schakt är ett bolag som inte verkar stå stilla särskilt länge. Det kommer nya idéer och nya verksamheter in ganska regelbundet. Fransson har till och med drivit en marina en gång in tiden. Också avyttrad nu, men det var ett seriöst försök att hitta ytterligare ett intressant ben i företagandet.

Men det finns flera poänger med förvärv av företag som det sällan pratas öppet om. Faktum är att en ganska stor anledning till att bevaka konkurrensen och räkna på lämpliga förvärv, är rekryteringen av kompetent personal. Att hitta rätt kompetens är något av de svåraste som finns i branschen just nu, även för Grus & Schakt.

– Det är helt klart lättare att få kompetenta medarbetare via förvärv än att försöka hitta ny personal genom att annonsera eller ta in de nyutbildade som finns att tillgå. Vi arbetar på flera sätt, vi har kontakt med skolorna och vi tar hand om praktikanter, men det är inte helt lätt att få det att fungera. Så förvärv av bolag handlar faktiskt till viss del om kompetensförsörjning, medger Stefan Fransson.

Inför det här reportaget föreslår tidningen att vi ska ses på Grus & Schakts ”huvudkontor” på Mätarvägen 19 i Umeå. Här ligger kontorslokalerna, uppställningsytor för maskiner, service­verkstad med mera. Men här är inte mycket verksamhet. Maskiner är ute, vd är ute, platschef är ute, kontor och administration har en extern aktör tagit över. Faktum är att det är ganska tyst här. Nästan lite tomt.

– Tror vi har en sopmaskin här i varje fall, säger Fransson när vi diskuterar möjliga ställen för fotografering. 

Text:

”ME är en viktig del i företagandet också, via ME kan vi påverka beslutsfattare och bara det att man får träffa andra i branschen är stimulerande.”

Det är helt uppenbart att Grus & Schakt inte har sin egentliga verksamhet på Mätargatan. Varken maskiner eller särskilt mycket personal finns i lokalerna. Och det är ofta ett tecken på hälsa. Ingen vill ha maskiner på gården. Det här med att nästan hela administrationen av företaget är utlagt på en extern firma, vad är det för grepp?

– Jag har räknat på det. Det är inte bara det att det blir billigare och mer effektivt. Det blir mer rätt också. Det här företaget är specialister på just detta, och det ligger i deras affärsidé att se till att deras kompetens utvecklas och går de kurser som behövs för att de ska vara uppdaterade på det senaste. Det är något som vi som maskinentreprenörer riskerar att missa, så jag är väldigt nöjd med den här lösningen.

Upplägget som Grus & Schakt har bestämt sig för gör det också möjligt för Stefan Fransson att fokusera på det som han tycker är intressant och givande. En del av detta är engagemanget i Maskin-entreprenörerna (ME) och ME-skolan. Som ordförande i region 1 (norra Sverige) lägger han lite tid på att dela med sig av både tid och kompetens. ME:s arbete med och för branschen tycker han är både viktigt och intressant:

– Det har jag tid med nu, men det hade jag inte haft om jag varit vd fort-farande, den saken är klar. ME är en viktig del i företagandet också, via ME kan vi påverka beslutsfattare och bara det att man får träffa andra i branschen är stimulerande. Jag tycker att det är viktigt att ME jobbar mer med att förklara för branschen vad man kan ha ME till. Jag tycker det är för få som förstår hur intressant och viktigt ME är och vad ME kan erbjuda.

Men pandemin har gjort arbetet något torftigare än annars. Det är långt ifrån samma känsla och lika givande att träffa medlemmar i digitala möten, som på riktigt. Fransson räknar dock med att den tiden nu är över och att ME får till fler riktiga fysiska möten.

– Det är väldigt givande att ses under en halvdag till exempel. Stor skillnad från att sitta i ett digitalt möte. När vi träffas på riktigt får vi igång mycket bättre och mer intressanta diskussioner. Fler borde engagera sig så, anser jag.

Text:

Grus & Schakt

Grus Schakt bildades 1989 i byn Strängnäs utanför Umeå av bröderna Jan och Stefan Fransson. Genom åren har bolaget expanderat och är idag ett av Umeås största entreprenadföretag. Företaget utför uppdrag över hela Västerbotten inom bygg- och anläggningsbranschen samt renhållning och underhåll till både offentlig och privat sektor.

Att inte längre vara vd och ha stort administrativt ansvar i företaget har också öppnat upp för mer tid med maskinerna. Inte att Stefan Fransson kör själv längre, det erkänner han i varje fall inte. Även om platschefen Johan Åström nickar och hävdar att Stefan visst sätter sig i maskinen ibland.

– Du var ju med nu under snöröjningen sist, säger Åström.

– Ja, fast det räknas ju inte. Snö är inte samma sak som att sitta i grävmaskinen vid ett vanligt jobb, hävdar Stefan. 

Maskinparken är högt prioriterad och satt i centrum på Grus & Schakt. Det ska vara snygga och rena maskiner och alla miljökrav som beställare kan ha ska vara uppfyllda. Detta är en viktig princip i företaget.

– Tre år gamla, högst. Inte mer än så. Då har vi serviceavtal hela vägen fram och garantin räcker hela vägen dit. Sedan byter vi till nya. Det är så jag tänker.

Fast tre år är kanske lite väl kort. Vissa skulle tycka det i varje fall. Och faktum är att det finns maskinförare på Grus & Schakt som varit lite förvånade över den snabba inbytestakten. Vissa tycker att de ungefär har fått ordning på sin maskin fullt ut när år tre har gått. Att byta då känns nästan lite snopet.

–Jo, det är lite lustigt, jag har faktiskt hört någon som har sagt att det är för tidigt. Annars vill ju alla ha nytt, men några har sagt att maskinerna som de har är fullt dugliga och kanske inte tycker det är jättekul att byta just nu, bekräftar Stefan.

Men vi ställer en fråga ute i fält till maskinförare Anders Edholm, som snart får byta in sin.

– Jo, men det blir nog bra, den nya har elektrisk hydraulik och en del annat, och det tror jag blir bra. Men visst duger den jag har nu också, säger Edholm.

Det är en bra tid för Grus & Schakt just nu. Och det är en bra tid för Stefan Fransson.

– Som jag har det nu, kan jag ha i 40 år till. Har ingen ambition att sälja, och det här är jätteroligt just nu. Det är roligt med kundkontakter och tänka rätt runt maskinparken. Jag är nöjd och trivs fantastiskt bra.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer