maskinentreprenoren logo

Teknik

Det våras för snurrorna – nu utvecklas tekniken

Ett jobb behöver ett redskap och ett redskap behöver en grävmaskin - inte tvärtom. Det är filosofin inom Steelwrist i år lanserar en rad nya produkter på marknaden.

writer image
Micael  Appelgren 

Lästid:  0 min

article

Steelwrist har lanserar det man kallar ”tredje generationen tiltrotatorer” och det var ett brett sortiment företaget slog till med på ett event på sin nya anläggning utanför Hamburg nyligen. Enligt Steelwrist handlar det om bolagets mest innovativa produkter någonsin. Men det handlar inte bara om snurror längre.

– Vi vill vara en komplett redskapstillverkare – och det möjliggörs av vår grundprodukt tiltrotatorn, säger Karl Serneberg som är marknadschef på Steelwrist.

Det som gör Steelwrist intressant just nu är att bolaget har växt kraftigt den senaste tiden. Om man lyckas ta första platsen är oklart, men Steelwrist nosar på den. Bakgrunden är självfallet både hårt arbete, marknadsmässiga produkter, men även att kunderna runt om i världen får allt svårare att hitta personal. Smarta redskap ligger helt klart rätt i tiden. Största marknaden just nu är något överraskande faktiskt USA.

– Dels personalbristen, men också säkrare arbetsplatser. Och inte minst effektivitet och kostnadsbesparingar, säger Serneberg.

Utöver en ny serie kompaktorer och gripar introducerades just nu också en ny produktkategori – två nya rotorfästen. Detta är att betrakta som instegsprodukter på den globala marknaden för de kunder som för närvarande tycker att kostnaden och tekniken med tiltrotatorer känns som ett för stort steg att ta. Dessa kommer helt säkert inte säljas i Norden, med andra ord.

De viktigaste nya produkterna, enligt bolaget, utgörs av den första modellen i den tredje generationen Steelwrist-tiltrotatorer, XTR20, med ett flertal innovativa egenskaper både ur ett hårdvaru- och mjukvaruperspektiv.  XTR20 är för grävmaskiner på 16–20 ton, och har en patenterad säkerhetslösning för fastlåsning av redskap (LockSense), och ett inbyggt smörjsystem (OptiLube), som konkurrenterna inte har. En nyhet som introduceras med XTR20 är smörjfria, trestegstätade lager i alla leder som gör att lagren är skyddade mot intrång av damm och smuts. Tanken bakom OptiLube är att säkra att tiltrotatorn smörjs med rätt mängd, i rätt tid och med ett optimalt smörjmedel, allt med syfte att öka tiltrotatorns livslängd. Integrerat i styrsystemet och som ger signaler om status till föraren som inte behöver gissa eller kontrollera när det är dags att byta smörjmedelsbehållaren.

LockSense-lösningen ska ha de egenskaper som krävs för att följa kommande säkerhetsföreskrifter. Det trådlösa systemet eliminerar problemet med känsliga kablar som kan sitta placerade på utsatta lägen, och har ett batteri med en livslängd på cirka fem år. Operatören får signaler både visuellt och med ljud, som bekräftar att varje redskapsbyte sker säkert och pålitligt. 

XTR20 har ocksånoggrannare tilt- respektive rotationsssensorer som standard. Denna integration ger kunden precis kontroll, när exakt positioneringsdata matas till maskinens maskinstyrsystem

– XTR20 representerar ett stort steg framåt vad gäller prestanda och tillförlitlighet, och med funktioner som LockSense, OptiLube, högre vridmoment vid tilt och rotation och enkel uppgradering, visar vi vårt fortsatta engagemang för att förbättra grävmaskiners effektivitet. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har åstadkommit och ser fram emot att se den nya XTR20-tiltrotatorn förbättra arbetsplatser världen om, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.

På redskapssidan tänker Steelwrist i år lansera en ny serie HCX kompaktorer, MGX multigripar och SGX sorteringsgripar. HCX är en helt nyutvecklad produkt som bland annat får samma kraft på halva oljeflödet. MGX är en ny generation som är lättare och mer kompakt. SGX en uppdatering.

– Nu tar vi allt det här till marknaden, vi har visat kunder och är redo att ta emot order såklart. Vi kommer att visa allt detta på mässor runt om i Europa, även på Svenska Maskinmässan såklart, säger marknadschefen Karl Serneberg. 

Steelwrist passar också nu på att förbättra snabbkopplingssystemet och på ett sätt som gör att gamla kunder enkelt kan byta upp sig från rådande S-standarden till den nya SQ-standarden. Steelwrist förespråkar ju som bekant Open S-systemet som ska möjliggöra snabba byten av redskap oberoende av tillverkare.

Steelwrist finns med egen personal i 19 länder just nu, och i de flesta länder är tiltrotator långt ifrån vanligt. Det är här de nya rotorfästena kommer in i bilden.

– Med introduktionen av XR7 och XR20 rotorfästen utvidgar vi vår redan omfattande produktportfölj där fokus är att förvandla grävmaskinen till en redskapsbärare. Rotorfästen är så klart en produkt som inte har samma produktivitet som en tiltrotator, men den har inte heller samma prislapp, och den har fördelen att den är mycket enkel att installera. Jag är säker på att kunder som inte är beredda att gå hela vägen än och utrusta sin grävmaskin med en tiltrotator kommer tycka att vår nya XR-serie är en mycket attraktiv lösning, enkel att installera och lika robust som alla andra Steelwrists produkter, säger Stefan Stockhaus.

Ett jobb behöver ett redskap och ett redskap behöver en grävmaskin – inte tvärtom. Det är utgångspunkten i den filosofi som nu ska sätta fart på teknikutvecklingen för Steelwrist i Sverige och globalt.

Text: Micael  Appelgren 

Tiltrotator

Tiltrotatorer har funnits i över 30 år. Tillverkarna har utvecklats med produkten och levererar flertalet verktyg till produkten. I Norden används tekniken i hög omfattning men drygt 95 procent av världens grävmaskiner saknar fortfarande tiltrotator. De största tillverkarna arbetar dock brett internationellt sedan flera år tillbaka och vinner mark. Framtiden ser ljus ut.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer