maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Digitala samarbeten ska öka återbruket i branschen

Centrum för cirkulärt byggande är en arena där byggbranschens aktörer samverka för att skapa mer återbruk och cirkulära materialflöden. Med två nya samarbeten kan nu begagnade byggvaror få bredare spridning.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article "De nya samarbetena innebär att vi tar ytterligare kliv mot ett mer storskaligt återbruk", säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL och koordinator för CCBuild. Foto: IVL

Ett led i att ytterligare stärka möjligheterna till återbruk är de nya digitala samarbetena med Basta och Prodikt. Basta är ett oberoende miljöbedömningssystem för bygg- och anläggningsprodukter. Prodikt är en digital hållbarhetsplattform där arkitekter, teknikkonsulter, tillverkare, fastighetsägare och byggföretag kan samarbeta genom hela byggprocessen.

– De nya samarbetena innebär att vi tar ytterligare kliv mot ett mer storskaligt återbruk, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL och koordinator för CCBuild.

De nya samarbetena bygger på att varor på CCBuilds marknadsplats läses in via API, Application Programming Interface, som fungerar som en bro mellan systemen. Därför når man dem nu även från Bastas loggbokstjänst och Prodikts plattform.

När produkterna på CCBuilds marknadsplats blir tillgängliga på Prodikt får de egna produktkort med specifika hållbarhetsdata. Prodikt kopplar dessutom samman produktens geografiska placering och det aktuella byggprojektet för att beräkna transportens klimatpåverkan. 

– Genom att koppla samman plattformarna ökar vi både tillgängligheten på och efterfrågan av cirkulära produkter. Tack vare att CCBuilds produkter blir tillgängliga på Prodikt kan samtliga i branschen tillämpa tillgängliga återbrukade produkter i sina projektanalyser, säger Rasmus Ekberg på Prodikt.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer