maskinentreprenoren logo

Krönika

Ditt utseende och din titel förändrar

Applikationskonsult. Smaka på den titeln;...

Lästid:  0 min

article

Applikationskonsult. Smaka på den titeln; jag vet att ni i markbranschen – liksom jag – inte tycker att det smakar jättebra, det ger en viss besk eftersmak på tungan. Eller hur?Men om vi istället tar titeln projektledare (såna har vi inom entreprenad också). Smakar bättre va? Nu blev det i alla fall lite mer okej.

Titeln känns lite bättre, den lämnar en bättre eftersmak.Låt mig leka lite med de olika titlarna. Vi tar en person i 30 års-åldern (blir alltid värre när det är en ung person dessutom) och ger denne människa titeln applikationskonsult. Tillsammans med titeln klär vi på personen en kostym; är det en kvinna sätter vi dessutom på personen ett par klackskor. In kliver denna person hos er i byggboden…Vad tänker ni?Jag vet, (jag är så pass säker att jag skulle kunna sätta hela min hand på det) ni tänker att denna person inte har den blekaste aning om hur er bransch fungerar.

Om vi istället tar på personen jeans, en pikétröja och ett par vanliga sneakers (gympadojor) och istället kallar hen (ja jag vet ni hatar även ordet hen) för projektledare. Ändras er attityd då?Ja, det gör den helt klart, vare sig ni vill eller inte. Det sker omedvetet. Det är lite som en oskriven lag i mark-, bygg- och servicebranschen.Att vi misstror rätt många som inte har ett fysiskt arbete; att alla IT-jobb enbart är lite lull-lull, med oklart syfte.

Markbranschen är nog hårdast på det här av alla, det är lite av en kultur. Det ska bara vara så. Men hur kommer det sig egentligen? Hur kommer det sig att vi lever kvar i denna typ av stenålder med bedömning av personens kunskaper utifrån dess utseende och titel?Jag vet inte hur ni fungerar, men jag kan ärligt säga att jag har dessa fördomar.

Problemet är dock av den sorten att jag måste ändra min fördom, då jag nu förtiden titulerar mig som just applikationskonsult, utöver titeln bär jag dessutom klackskor och vissa dagar även kjol.Jag kan komma på mig själv med att ändra mina kläder från dagen utifrån min titel, ska jag till ett markbolag så klär jag inte upp mig – utan tvärtom. För att jag vet att de jag kommer till inte kommer lita på att jag har min branscherfarenhet (fast jag jobbat inom entreprenad hela livet). Så jag håller på att vänja mig med min nya titel som applikationskonsult. Men frågar någon svarar jag att jag är projektledare…

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer