maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Död bostadsmarknad och rekord i byggkonkurser

Försäljningen av nya bostäder är i det närmaste tvärdöd och andelen avbokade bostäder skenar. Konkurserna i byggsektorn är nu den högsta på tio år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det ser mörkt ut för bygg- och transportsektorn, som nu är hårt pressad av konkurser. Enligt SBAB och UC ser det heller inte ut att lätta de närmaste månaderna. Bostadskrisen slår hårt och brett. Foto: ME

Statliga banken SBAB har tittat närmare på hur bostadsmarknaden ser ut och beräknat nyproduktionsindexet HMI för årets andra kvartal. Analysen förstärker bilden av kris bland bostadsbyggarna.

Under stora delar av året har antalet sålda nya bostäder legat på mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer som gällt de närmaste åren innan den kraftiga inflationsuppgången och Riksbanken började höja styrräntan. Antalet bokade nya bostäder har fallit kraftigt och andelen avbokade ökat markant. Uppskattningsvis avbokas nu 65 procent av tidigare bokade nya bostäder.

- Det är bara att konstatera; försäljnings- och bokningsläget är katastrofalt för nya bostäder. Försäljningstalen ligger nu mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer vi såg för bara något år sedan. De bostäder som trots allt säljs tar dessutom dubbelt så lång tid att förmedla, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

- Konkursade hustillverkaren Anebyhus har i dagarna gett krisen i bostadsbyggarbranschen ett tydligt ansikte. Det är ett bolag som överlevt många tidigare konjunktursvackor, vilket med all tydlighet visar på kraften i det som nu sker. Min gissning är att vi bara sett början av krisen i bostadsbyggarbranschen och att konkurserna kommer att avlösa varandra under det kommande året, säger Robert Boije.

UC kom nyligen med sin senaste konkursrapport, och det ser inte bra ut:

- Hittills i år är konkurserna inom byggsektorn de högsta på över ett decennium. Både byggsektorn och transport är branscher som klarade av pandemin förhållandevis bra. De rekordökningar vi nu ser från månad inom transport är från låga siffror under återhämtningsåret 2022. Men trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris som troligtvis även späs på av det kritiska läget för kronan och den utländsk arbetskraft som branschen är så beroende av men som nu väljer bort svenska företag som arbetsgivare. Ytterligare en faktor som vi ser i vår statistik och som kan påverka konkurserna är ökat antal företagsbedrägerier inom bygghandeln. I kombination med ekonomisk utsatthet är bedrägerier är en vanlig orsak till att företag går i konkurs, och byggbranschen är hårt ansatt, säger Johanna Blomé, som är ekonom på UC.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer