Arbetsmiljöverkets statistik avslöjar att bygg- och anläggningsarbeten är bland de farligaste jobben när det gäller allvarliga olycksfall och dödsolyckor. Arbetet innehåller också en hel del risker som kan leda till allvarliga skador. Arbetsmiljöverket vill nu understryka att syftet med de nya reglerna om projektering och byggarbetsmiljösamordning (AFS 2023:3) är att öka säkerheten i byggprojekt. Det krävs alltså någon form av förändring av rutinerna.
- Många arbetsmiljörisker kan förebyggas tidigt i planeringen, men det görs inte alltid. Stora, komplicerade byggprojekt med många olika aktörer och ett pressat tidschema kräver en tydlig ansvarsfördelning och samordning av arbetsmiljöfrågorna, säger Agneta Axelsson, sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.
De nya reglerna preciserar nu vilket arbetsmiljöansvar och vilka uppgifter som olika aktörer i byggkedjan har. Meningen med de förenklingar som har gjorts är att aktörerna bättre ska förstå sin roll i arbetsmiljöarbetet. Beställarna bör också tänka till bättre före, kan man säga.
- Byggherren ska anlita aktörer som har tillräcklig arbetsmiljökompetens, erfarenhet och resurser för aktuellt byggprojekt för att på så sätt främja ett väl fungerande arbetsmiljöarbete i sitt byggprojekt. Alla aktörer ska anpassa sitt arbetsmiljöarbete efter byggprojektets storlek, komplexitet och risknivå, så att man avsätter de resurser som är nödvändiga, säger Agneta Axelsson.