maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Doldisen som är på frammarsch för att bli kändis

Från ”lilla listan” till riktiga börsen, nu tar Infrea nya tag efter ett tuffare år med lågkonjunktur – och fler förvärv av maskinentreprenörer är säkert att vänta.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

En rad svenska riskkapitalbolag har de senaste tio åren förvärvat lönsamma och stabila företag som är verksamma inom vad som brukar kallas: samhällsviktig infrastruktur. Inte sällan är det just maskinentreprenörer som hamnar i blickfånget och en rad ME-medlemmar har de senaste åren låtit sig förvärvas av olika investerare. Branschen anses långsiktigt stabil och ”omogen” där det finns flera olika metoder att effektivisera och hitta synergier som gör att företagen bättre kan växa och tjäna pengar i en marknad som blir allt mer komplicerad. Infrea är ett av investeringsbolagen och vd här är Martin Reinholdsson.

– Mitt jobb är bland annat att hitta plattformar mellan de här bolagen. Det lokala entreprenörskapet ska finnas kvar och vi tittar på företagets långsiktiga styrka. I detta är lärande mellan bolagen viktigt, kanske också tillsammans ta sig an större projekt och bli mer effektiva med gemensamma IT-lösningar till exempel, säger Reinholdsson.

Infrea har vuxit ett antal år lite utanför radarn men börjar bli ganska stort och har ambitionen av fortsätta med långsiktiga och säkra förvärv inom segmentet infrastruktur. Just nu är den så kallade portföljen av bolag indelade i två affärsområden: Mark & Anläggning och Vatten & Avlopp. Totalt 15 dotterbolag. Här hittas bland annat Anläggningsteamet, Barmark & VA, Jonab, Mark Entreprenader, Mikael Grävtjänst, och Siljan Schakt.

– Vi investerar både med tanke på geografi där vi vill vara starka, och specialföretag som kan verka över hela landet. Vi är såklart noga med vad vi köper, det handlar om rätt kultur i bolaget, och vi är ju ingen massförvärvare, utan förvärvar i ett tempo som passar oss. Förvärv i sig är inte den enda strategin – men vi vill röra på oss framåt, förklarar Martin Reinholdsson.

Att entreprenörerna är intresserade av att sälja beror såklart på en rad olika saker. Personliga eller strategiska. Rent affärsmässigt ser entreprenörerna inte sällan att man behöver stöd och hjälp för att utvecklas. Digitalisering och hållbarhetskrav är trender som kan vara svåra att klara själva. Tuffare beställarkrav och därav behov av mer spetskompetens och samarbeten med andra företag i koncernen som har bildats.

– Företagaren vill inte sällan utvecklas och få ny inspiration – och det kan vara ganska ensamt att vara vd och äga ett företag. I en koncern får företagen fler kontaktytor och kollegor att diskutera och prata med. Om allt möjligt. Det är viktigt för oss att våra företag lär känna varandra, säger Reinholdsson.

Men det är ingen enkel match att förvärva bra företag och bygga en lönsam koncern. Det finns mycket i omvärlden som påverkar här precis som det kan gå fel i enskilda företag. Konjunkturen till exempel. Infrea har efter två starka två år 2020 och 2021 lämnat ett tufft 2023 bakom sig där många parametrar i bokslutet pekade åt fel håll. Ingen fara på taket, men såhär kommenterade Martin Reinholdsson bokslutet i februari:

”Fjärde kvartalet innebar en del positiva tongångar i ett totalt sett tufft år för Infrea-koncernen. Samma faktorer som tidigare har dock fortsatt påverkat lönsamheten i främst segmentet Mark & Anläggning. Dessa är bland annat en pressad prisbild i vissa regioner och projekt samt några enstaka projektproblem. Den tidiga och ihållande vintern försämrade avslutningen på året då kylan delvis eller helt omöjliggjorde arbete och där till exempel asfaltsproduktionen fick stoppas tidigare än planerat.”

Idag omsätter Infrea cirka två miljarder. Då bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm kommunicerar inte Infrea om det finns något mål på omsättning framåt. 

– Men strategin är att växa inom vårt område, det kan man säga. Det handlar inte nödvändigtvis om förvärv utan lika mycket att göra något bra av det vi har. 2024 ser ut att kunna bli ett bra år och vi har organiserat oss med bland annat lite nya ledare i bolagen, säger Reinholdsson.

Vad Infrea gör framöver kommer bli allt mer publikt sedan börsnoteringen som ställer höga krav på hållbarhetsredovisningar och finansiell information. Doldisen kommer bli en kändis.

Text: Micael Appelgren

Infrea 2023

Omsättning 2 014,2 Mkr (2 089,6), en minskning med 3,6 procent, varav förvärvad tillväxt utgjorde 4,0 procentenheter och den organiska utvecklingen var -7,6 procentenheter.

EBITA för koncernen upp-gick till 12,9 Mkr (94,3).

Årets resultat uppgick till -7,6 Mkr (68,3).

I maj förvärvades aktierna i Scandinavian Roadconstruction AB.

Den 1 september tillträdde Martin Reinholdsson som ny vd och koncernchef för Infrea.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer