maskinentreprenoren logo

Reportage

Doldisen på god väg mot maskinstyrningstoppen

På två år har Maskin System sålt och levererat fler än 700 grävsystem från norska Makin. Grundare och vd Simon Skinnars förklarar framgångarna med orden: Tur och Timing. Men det räcker förstås inte med bara det. Lägg till bra produkter, erfaren personal och en välfungerande serviceorganisation.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

Maskin System har varit verksamma i branschen sedan 2012, men det är först under de två senaste åren som företaget börjat skapa sig ett namn i branschen. Men trots att de levererat fler än 700 grävsystem sedan 2020 är de fortfarande något av en doldis bland maskinstyrningsleverantörerna. 

– Vi har medvetet hållit en låg profil. Ryktet har spridit sig bland maskinisterna i branschen och det är den bästa marknadsföringen vi kan få, konstaterar Simon Skinnars och Anders Svensson som tillsammans startade företaget för tio år sedan. 

Då var det först och främst ett verkstadsföretag, men i och med att Simon har ett förflutet i mätbranschen byggdes det även på med en del mätutrustning och sakta men säkert har företaget vuxit sig starkare och starkare. Det stora genombrottet kom 2020, mitt under pandemin, då Maskin System fick den svenska agenturen för norska Makin’ 3D, världens första androidbaserade maskinstyrning som bygger på molnlösning där alla filer och data lagras. Det betyder att det inte längre sitter en värde-full stöldbegärlig dator i maskinen, utan enbart en löstagbar surfplatta där maskinisten får all sin information och dessutom kan använda för att kommunicera med supportteknikerna.

– Jag fick upp ögonen för Makin’ 3D på en mässa i Norge 2018, berättar Simon Skinnars. De båda företagen höll kontakten efter mässan och strax innan gränserna stängdes på grund av pandemin åkte Simon och en kollega över till Norge för ett besök hos Makin’ 3D. 

– Det var en ”perfect match” så att säga, konstaterar han. 

– Ja, du var helt lyrisk när du kom hem minns jag, fyller Anders Svensson i. 

I pandemitider var det digitala möten som gällde, ett samarbetsavtal kom till över nätet och sommaren 2020 var den första Makin’ 3D-maskinen levererad i Sverige. Efter det har det gått i en rasande fart. 

– Vi lovade att sälja 50 system från juni till december 2020 – det blev 100. Året efter sa vi att vi skulle sälja 100 – det slutade med 200. Om vi spänner bågen lite skulle jag säga att innan året är slut kommer vi ha levererat 800 system sedan vi började 2020, säger Simon Skinnars. 

Vad är det då som gör att så många maskinister har valt att gå över till Makin’ 3D? Det brukar ju emellanåt heta att maskinbranschen är konservativ och att det går långsamt att jobba in nya produkter. Tittar man på Maskin Systems och Makins utbredning i Sverige visar den precis tvärtom. 

– Jag tror att mycket är tack vare vår service- och supportorganisation. Eftersom det är en molnbaserad tjänst kan vi lösa mycket av problemen från kontoret och kunden behöver inte vänta på att vi ska komma ut. Sedan har vi varit snabba på att leverera och möter kunden där han är – ute i gropen. Vi vill inte sitta på kontor i fina skjortor – det är inte vi, säger Simon Skinnars. 

Text:

Maskin System AB

Jobbar med varumärkena:  Makin, Geomax, Pix4D.

Antal anställda: 30.

Omsättning 2021: 130 miljoner.

Huvudkontor: Örebro.

De som väljer Makin’ 3D är främst teknikintresserade nytänkande entreprenörer, men eftersom mycket fokus har legat på användarvänlighet krävs egentligen inga tekniska kunskaper för att hantera systemet. Detta bekräftas av maskinföraren och tillika ägaren av Mosjö Byggfirma, Danny Eriksson, som kört Makin’ 3D sedan i våras. 

– Jag skulle uppgradera från ett 2D till ett 3D-system. Det blev Makin’ 3D först och främst för att de fanns i närheten, men jag hade också hört mycket bra om dem, berättar han. 

Just nu har han ett system men funderar på att köpa ett system till. Företaget har tre maskiner, två av dessa saknar maskinstyrning i dagsläget. 

– Framförallt är det lätt att förstå sig på och komma in i. Och behöver man hjälp är det bara att ringa så går de in direkt och hjälper mig. Det är stor skillnad mot det tidigare systemet jag kört med, konstaterar han. 

Makin’ 3D startades i Norge 2014 och finns idag representerade framförallt i Sverige och Norge, på väg uppåt i Danmark och under uppstart i Holland. 

– Egentligen skulle man väl kunna säga att Makin’ 3D är en maskinstyrningsintegratör, eftersom man just inte tillverkar något själv. Det bästa från olika tillverkare på marknaden har plockats ihop, mjukvaran har Makin’ 3D utvecklat själv. Kunden är garanterad minst fyra mjukvaruuppdateringar om året, säger Simon Skinnars. 

Text:

Vi har vuxit enormt mycket de senaste två åren, från 30 till 130 miljoner i omsättning förra året – med god lönsamhet.

Hittills har systemet enbart sålts till grävmaskiner, men tack vare stor flexibilitet kan systemet enkelt anpassas till fler maskintyper. 

– Vi känner oss mogna att även sälja system till lastmaskiner, men det är så flexibelt så det går att applicera på det mesta, fortsätter Simon Skinnars. 

Maskin System säljer både direkt till slutkunder och via återförsäljare. I början såldes de flesta systemen till slutkund, men idag är fördelningen ungefär 50/50. 

– Fördelar för oss att jobba med Makin’ 3D är närhet och lyhördhet. Makin’ 3D säljer ungefär lika mycket i Sverige som i Norge och vi kan till väldigt stor del vara med och påverka vad vi vill ha för produkter eller förbättringar. De lyssnar på oss och våra kunder helt enkelt. 

– Vi är långt ifrån billigast, det är inte där vi konkurrerar. Makin’ 3D kan ses som en plattform som kommer leda till något helt unikt, den som är intresserad och uppmärksam kommer under hösten knappt tro det är sant. Makin’ 3D kommer lansera banbrytande funktionalitet i mjukvaran. Nyheterna lanserades på de största mässorna i ”vår” värld Bauma/Intergeo i slutet av oktober. Många kommer bli glada, speciellt de som redan investerat i ett Makin’ 3D, de har förstått att utveckling kostar och billigt är inte alltid bra. Tvärtom, kan ”billigt” bli riktigt dyrt när utvecklingen skjuter fart…

– I tillägg har vi handplockat medarbetare som har lång erfarenhet och som vi tror på. Jag skulle säga att vi är den leverantör med högst lägstanivå. Det som vi jobbar med är supportkrävande produkter, för oss är det jätteviktigt att alla som har vår logga ska kunna ge våra kunder någonting av värde och där är vi idag, menar Simon Skinnars. 

Text:

Maskin System har sitt säte i Örebro. I somras invigde de en ny anläggning, men redan nu har man i princip vuxit ur lokalerna. En tidigare tvätthall har gjorts om till showroom som även funkar som utbildningslokal. Intill finns lager och kontor. Några hundra meter bort finns verkstaden. Maskin System har också säljkontor i Stockholm, Västerås, Linköping, Mariestad och Lindesberg men för att visa och demonstrera systemet önskar man att kunderna tar sig till Örebro eller varför inte över ”nätet”, under pandemin körde de många ”demo” via Teams/Team Viewer.

– Vi har vuxit enormt mycket de senaste två åren, från 30 till 130 miljoner i omsättning förra året – med god lönsamhet. 2022 tror jag att vi kommer landa på runt 155 miljoner, säger Simon Skinnars. 

Planerna framåt är att fortsätta växa, både geografiskt och omsättningsmässigt. 

– Först och främst jobbar vi på att bli rikstäckande. Vi har dålig täckning i norra Sverige och Skåne, Blekinge, även om vi sålt bra i båda områdena trots att vi inte har personal på plats. Visionen är att bli en partner till våra kunder, inte bara en leverantör. Det vi kan erbjuda är inte bara maskinstyrning utan ett helhetsgrepp med projektstyrning som både maskinist, arbetsledare och yrkes-arbetare ska kunna använda, säger Anders Svensson. 

Totalt sysselsätter Maskin System ett trettiotal medarbetare men behöver bli fler. 

– Vi söker personal, det är ingen hemlighet. För oss är rätt person viktigare än vad man gjort innan. En grävmaskinist med rätt intresse och vilja kan bli en utomordentlig montör. Vi handplockar för att få de bästa i branschen, säger Simon Skinnars. 

Förutom maskinstyrning, eller projektstyrning om man så vill, jobbar Maskin System även med mätutrustning som totalstationer, lasrar, rovers och liknande från Hexagon-ägda Geomax. Även den agenturen fick man 2020 och det är här som Simon Skinnars och Anders Svensson ser den stora tillväxtpotentialen. 

– På maskinstyrningssidan är vi klar tvåa och ser att vi kommer kunna ligga runt 400–500 system om året även framåt. Däremot är vi väldigt små på mätsidan, senaste året sålde vi Geomax för 12–13 miljoner, jag ser att vi skulle kunna ligga på 80 till 100 miljoner inom några år. Det är svårt att säga vad som kommer bli störst på sikt, maskinstyrningen eller mätutrustningen, men helt klart är att både Geomax och Makin’ 3D är här för att stanna, säger Simon Skinnars. 

Text:

För oss är rätt person viktigare än vad man gjort innan.

Maskin System har precis vunnit sin första upphandling av mätutrustning till tre kommuner i Dalarna och det ser Anders Svensson och Simon Skinnars som en viktig kvalitetsstämpel och en språngbräda ut i branschen. 

– Om fler ser att även kommuner kan använda våra produkter tror jag absolut att vi kommer växa, säger Anders Svensson. 

Under hösten la Maskin System till sitt tredje varumärke, tyska Pix4D, Vidoc, ett mätinstrument med GPS-mottagare som används ihop med en mobiltelefon. Systemet använder mobilens kamera för att mäta in ett område och dokumentera med centimeterprecision. Underlaget/bilder/position bearbetas i molnet och ett punktmoln skapas, användaren kan sedan plocka ut den information som behövs, antingen för dokumentation eller för att exempelvis skapa linjer för terrängmodeller, el kablar, opto, VA med mera. 

– Det är en svår produkt att beskriva, man skulle kunna säga att det är en drönare i mobilen, förklarar Simon Skinnars. Den första produkten är såld i Sverige och många är nyfikna så fler lär säkert säljas framöver. 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer