maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Dramatiska prisökningar på maskiner och tillbehör

Just nu strömmar det in nya prislistor för april från alla håll i maskinleverantörernas värld. Priset på maskiner, tillbehör, verktyg och reservdelar seglar upp till nivåer som oroar. Och ökningarna kommer snabbare än tidigare.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Priser på det mesta som en maskin är byggd av eller behöver som verktyg och tillbehör ökar. Tydligaste för skopor där vi talar om ökningar på runt 20 procent. Foto: Ryno Quantz

Tidningen Maskinentreprenören har i veckan lyssnat av marknaden och nu inför våren står det klart att prisökningarna på maskiner, komponenter och andra tillbehör kommer att dra i väg till vad vissa vill kalla historiskt höga nivåer.

- Det är många delar som samspelar nu. Råvarupriser, främst stål, har gått upp dramatiskt. Sedan har vi fortsatt mycket höga fraktkostnader. Även andra komponenter, i plast går upp. Alla de komponenter som vi behöver för att bygga maskiner till den svenska marknaden går nu upp. Dramatiskt. Jag har inte varit med om den här typen av prisökningar och hur snabbt det slår på de 30 år jag var varit verksam i branschen, säger Lennart Edling på EMSG, som bland annat levererar maskiner från Hyundai och Takeuchi.

Maskinleverantörer runt om i landet har en rad uppgifter att lösa i dagsläget. Bara att få tag på komponenter i rätt tid är svårt. Offerter till kunder riskerar att spricka och måste då kanske räknas om. Reservdelar kommer självfallet dras med i prisrallyt.

- Reservdelar är ju också gjorda av stål och plast, så det är klart att dessa också påverkas. Och kostnader för att flytta maskiner påverkas till exempel av dieselpriset. Alla i kedjan drabbas ju av detta, konstaterar Edling.

Ett centralt arbete för maskinleverantörer nu är att informera. Maskiner som beställs till ett visst pris nu kan ha ett helt annat pris om en månad. Priset på skopor går upp märkbart då stålpriset har skenat. Där kommer köpare får räkna med ganska stora höjningar.

- Vi försöker nu ligga kvar och inte höja på rotortiltprodukterna, men skoporna måste vi. Det är helt galet. Stålpriset har ju ökat upp mot 120 procent under tid, säger Stefan Stockhaus vd på Steelwrist AB.

Men hur länge kan priset på en tiltrotator ligga kvar?

- Det får vi se, vi vet ju inte hur länge det här kriget pågår. Men vi försöker ju såklart inte höja om det inte är så att vi måste för att täcka kostnadsökningarna, säger Stockhaus.

Engcon har också räknat igenom kostnaderna och är på väg ut med nya prislistor:

- Vi har ju gjutgods och stål i våra produkter, och när det gäller stål så har det ju varit brutala höjningar. Finns inget annat sätt att kompensera för detta, annars går de inte bra, säger Engcons försäljningschef Aki Järvinen.

Fronteq, som säljer skopor från Götene, Ufo och Siljum är inget undantag.

- Det är hög andel stål i skopor. Och priset på stål har ju gått upp med 45 procent på kort tid. Priserna måste då höjas annars har vi ju inte en chans, säger Birgitta Boström, vd på Fronteq.

Delvator som levererar Hitachi har tät dialog med tillverkaren med konstaterar att prishöjningar från underentreprenörer trillar in tätt nu.

- Det är prishöjningar från 5 till 25 procent beroende på vad det är. Vi gör inga höjningar mot kund där vi har avtalat pris, men vid nya order måste vi ju såklart ta hänsyn till de ökade kostnaderna, säger Jonas Coltén, vd på Delvator.

De intervjuade i denna artikel är ett urval, tidningen Maskinentreprenören har inte hört någon leverantör som inte räknar med att höja priserna nu till våren.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer