maskinentreprenoren logo

Teknik

Dumpern Elkalle rullar med bränslecell

Volvo CE och Dailmer Truck har sedan 2021 arbetat i ett joint venture för att utveckla tekniken med bränsleceller. I Eskilstuna finns sedan förra året också ett testlabb, men arbetet med vätgasdumpern HX04 har pågått sedan 2018. I Braås kallas dumern Elkalle med blinkning mot Gruskalle.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Gruskalles barnbarn Elkalle rullar i skogarna på bränsleceller och släpper inte ut mer än vatten i miljön. Foto: Volvo CE

Prototypen Volvo HX04 är ute i fält och testas. Det finns ett antal anläggningsmaskiner som testas, men detta är den första dumpern. JCB rullade sin grävlastare på Londons gator nyligen när drottning Elisabeth firade 70 år vid tronen. Case har visat upp en hjullastare som åtminstone hjälpligt fungerade med bränslecell, men den maskinen var mer ett marknadsjippo än ett reellt försök.

Att första maskinen som testas med detta koncept är en dumper är logiskt och antagligen det enklaste i ett tidigt skede. Lastbilsbranschen har kommit längre än maskintillverkarna och här finns synnergier att utnyttja. Utmaningen som maskintillverkarna möter kommer att bli att skydda tekniken både från stötar och vibrationer.

Carolina Diez Ferrer, Head of Advanced Engineering Programs på Volvo CE, kommenterar i ett pressmeddelande att partnerskap med andra aktörer är den bästa vägen för att utveckla olika tekniker för att få bort utsläppen från byggindustrin. Dumpern HX04 är dock ett resultat av forskning och studier som pågått sedan 2018 där flera aktörer, som Vinnova, RISE och Transportstyrelsen också varit med för att stötta. Företaget Powercell är också inblandade.

Arbetet med Elkalle har drivits i Braås med samarbete med utvecklare i Eskilstuna och testlabbet som finns där. Även bränsleleverantören Shell ingår i samarbetet och har installerat en anläggning för att "tanka" dumpern i Braås på lämpligt och säkert sätt.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer